Українцям дозволили вакцинуватись від Covid-19 без угоди з сімейним лікарем

1539 0
Під час вакцинації пацієнту слід мати з собою документи, що посвідчують особу.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Декларація з сімейним лікарем не є обов'язковою умовою для вакцинації проти Covid-19. Пацієнти можуть самостійно звертатися за тим, аби отримати вакцину. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу сьогодні, 7 травня.

Він каже, що відсутність сімейного лікаря не може стати підставою для того, аби комусь відмовили у щепленні. Під час вакцинації пацієнту слід мати з собою документи, що посвідчують особу.

Читайте також: Чи справді можна вакцинуватись залишковими дозами. Журналістський експеримент

«Відповідно до алгоритмів МОЗ, щоб вакцинуватися, потрібно внести дані людини в електронну систему охорони здоров'я. Якщо у вас вже підписана декларація із сімейним лікарем, то і дані ваші вже є в системі. Якщо ж вона відсутня – на вакцинацію з собою необхідно взяти паспорт та ідентифікаційний код і лікар внесе ваші дані до системи», – говорить Ляшко.

Також записатися на щеплення можна у будь-якому зручному пункті щеплення. Водночас не обов'язково вакцинуватися саме там, де заключили декларацію з сімейним лікарем.

Віктор Ляшко нагадує, що у разі, коли відмовили у щепленні саме через декларацію, то слід про такий інцидент повідомити, зателефонувавши у контакт-центр МОЗ – 0 800 60 20 19 або НСЗУ – 16-77.

Читайте також: Коли львів’яни зможуть отримати сертифікат вакцинації

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого розпочалася кампанія з вакцинації населення проти Covid-19 вакциною Covishield виробництва індійського підприємства Serum Institute. Із березня Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити залишковими дозами вакцини пріоритетні групи ризику з наступного етапу вакцинації. Якщо вакцинувати представників визначених груп із наступного етапу було неможливо, для популяризації вакцинації рекомендувалося залучати до щеплення публічних та громадських діячів.

Журналісти Tvoemisto.tv провели експеримент та без попередньої реєстрації та дзвінка спробували вакцинуватися залишковими дозами в одній із львівських поліклінік. Більше – тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!