Українцям нагадують про заборону використання феєрверків та будь-якої піротехніки

789 0
Умовне фото

Умовне фото

В Україні під час війни заборонено використовувати феєрверки та іншу піротехніку. Окрім того, що звуки салютів можна сплутати з реальними вибухами, вони можуть вкрай негативно впливати на військових, які повернулись з фронту.

За порушення передбачене покарання – штраф, виправні роботи або увʼязнення. Загалом від початку повномасштабного вторгнення правоохоронці зафіксували 21 правопорушення, одне з яких на Львівщині. Про це повідомляє Опендатабот.

«Понад два десятки судових вироків через використання феєрверків знайдено у судовому реєстрі за допомогою пошуковика «Бабуся». У переважній більшості справ порушники отримали адміністративні покарання та сплатили штрафи від 51 грн до 34 тисяч грн. Проте наявні й випадки із термінами за ґратами», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Це небезпечно для їхньої психіки, або Чому краще від феєрверків відмовитися

Аналітики зазначають, що найбільше порушників виявили у Києві – 5.  На другому місці опинились Дніпропетроська та Одеська області – по 4 справи. На третьому – Харківська область, де зафіксували три вироки. Пік порушень припав на серпень та січень 2023 року. 

Яке покарання за використання піротехніки під час війни

Залежно від обставин та тяжкості порушення порушник може сплатити штраф, отримати виправні роботи або ж навіть бути увʼязненим. У більшості випадків суди призначали штрафи –від 51 до 34 000 грн. Якщо ж людина скоїла порушення у стані алкогольного спʼяніння, то таку обставину вважали обтяжувальною.

Минулого року в Одесі чоловіка увʼязнили через запуск феєрверків. Раніше він вже мав умовний термін.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 в Україні набрав чинності закон, який забороняє використовувати та розповсюджувати більшість салютів, феєрверків та петард. Винятками є піротехнічні засоби класу F1.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!