Уляна Супрун розповіла, чи варто використовувати гірчичники при застудах та артритах

2993 0
Донині не існує переконливих доказів щодо того, що гірчичники приносять користь.
Фото: Ukrhealth.net

Фото: Ukrhealth.net

Використання гірчичників для лікування застуди чи при болях у спині й артриті, є марним витрачанням часу та зусиль. Донині не існує переконливих доказів того, що вони приносять користь. Натомість є низка доказів іншої сторони застосування гірчичників – це опіки. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун.

Читайте також: Українці почали приймати антибіотики у 3,5 рази частіше, ніж до Сovid-19, – Уляна Супрун

Зокрема, вона зазначає, що раніше гірчичники користувалися великою популярністю не лише в колишньому Радянському Союзі, але й по всьому світі. Однак, зауважує ексміністерка, на заході від них відмовилися кількадесят років тому, тоді як в Україні їх досі застосовують і продають чи не в кожній аптеці.

За її словами, наприкінці 19 – початку 20 століття гірчичники стали дуже популярним засобом першої лінії захисту від травм і хвороб, як у лікарів, так і в звичайних людей. Особливо в сільській чи ізольованій місцевості. Зокрема, вони стали одним із перших продуктів, які виготовляла компанія Johnson & Johnson.

Вважалося, що гірчиця може «прогріти» внутрішні органи. Зокрема, посилить кровообіг й тим самим зменшить біль та запалення.

Однак, говорить Уляна Супрун, почервоніння шкіри й тепло, які людина відчуває на тих ділянках тіла, де був гірчичник, зовсім не означають, що там щось «прогрівається». За її словами, цього теж замало, аби посилити кровообіг чи якимось іншим чином втрутитися в роботу внутрішніх органів.

«Опік на шкірі від гірчичника – це лише опік на шкірі», – зазначає вона.

Уляна Супрун наголошує, що донині не існує переконливих доказів про те, що гірчичники приносять користь. Натомість є докази того, що їх застосування – це опіки.

«Насіння гірчиці містить сполуку синігрін – саме вона надає цей пекучий смак, заради якого ми додаємо гірчицю в хотдоги чи холодець. При змішуванні з водою синігрін розпадається і утворює аліл ізотіоціанат. Саме він спричиняє теплі відчуття на шкірі. А також подразнює її, а, якщо залишити його там надовго – спричинює опіки», – пише ексміністерка.

Уляна Супрун радить, якщо все ж захочете його поставити, то тримати його не довше 15 хвилин. Вона категорично не радить його використовувати для маленьких дітей, бо у них дуже чутлива шкіра і людям, в яких є пошкодження на шкірі.

Читайте також: Супрун закликала українців не ходити у гості на вихідних

«Обирайте ті способи лікування застуди й грипу, які дійсно довели свою ефективність. Серед них немає гірчичників. Також там немає розтирання спиртом, дихання над картоплею, чарок з міцними напоями, закутування у різноманітні ковдри, щоб «пропотіти», свічок з інтерферонами, сиропів від кашлю та антибіотиків», – пише вона.

З її слів, при застудах або грипі найкращий спосіб допомогти організму – полегшити симптоми. І найкращі поради це – відпочинок, свіже повітря в домі, здорове харчування, достатнє пиття і жарознижувальні засоби, якщо є висока температура.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!