Унікальна виставка про українців під час Другої світової війни. Де подивитися?

4673 0
Більше 6 мільйонів солдатів у шістьох арміях на всіх фронтах від Атлантики до Тихого океану. Вперше історики представлять український вимір тієї війни.
Фото: likbez.org.ua, svitua.org, komb-a-ingwar.blogspot.com, ukrainiansintheuk.info

Фото: likbez.org.ua, svitua.org, komb-a-ingwar.blogspot.com, ukrainiansintheuk.info

Унікальна фотодокументальна виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. Символічно, що саме українець — генерал Кузьма Дерев’янко поставив підпис від імені СРСР на фінальному документі війни — Акті про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р.

У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.

Виставку в рамках ХХІІ Форуму видавців відкриють 10 вересня о 13.00 год. на пл. Ринок перед Ратушею за участі голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, істориків Сергія Громенка, Максима Майорова, Василя Павлова (Український інститут національної пам’яті) та Ігоря Бігуна (Центр досліджень визвольного руху).

Детальніше про пам'ять про Другу світову війну історик Володимир В’ятрович розповість під час лекції «Друга світова. Війна пам’ятей» 10 вересня о 19.00 год. в готелі «Жорж» на пл. Міцкевича, 1.

Триватиме експозиція до 13 вересня.

За даними Українського інституту національної пам’яті

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!