Уряд дозволив не використовувати касові апарати для підприємців у селах

1155 0
Рівень доходів підприємців в селах значно менший, ніж в містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Кабінет Міністрів звільнив від обов’язкового застосування касових апаратів тих підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості. Про це повідомляє Громадське з посиланням на рішення уряду від 23 грудня.

Закон не стосується підприємців, які ведуть торгівлю підакцизними товарами, або які перевищують граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій – 167 розмірів мінімальної заробітної плати (1 085 500 гривень станом на кінець 2021 року).

Читайте також: Кому вигідно, щоб закривались ФОПи, або Чим загрожує скасування спрощеної системи оподаткування

Очільниця міністерства економіки Юлія Свириденко пояснює це рішення тим, що рівень доходів підприємців в селах значно менший, ніж в містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився. За її словами, витрати на придбання касових апаратів стануть для них додатковим фінансовим навантаженням, що матиме негативні наслідки для бізнесу. Ще однією з причин такого рішення Свириденко назвала нерівномірне покриття швидкісним інтернетом або його відсутність в селах.

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року депутати ухвалили закони №128-IX та №129-IX для детінізації сфери торгівлі та послуг. Ці закони запроваджують обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, які працюють у галузях торгівлі та харчування. Також таким ФОПам та іншим підприємцям дозволять використовувати безкоштовні аналоги касових апаратів – додатки на смартфонах, планшетах і комп'ютерах.

Не поширюються ці правила на I групу ФОП (це, наприклад, роздрібна торгівля на ринках), тих, хто працює у сфері виробництва, а не торгівлі, а також на тих, хто торгує винятково без готівки. Після кількох відтермінувань, закон урешті набуде чинності з 1 січня 2022 року. З цього дня платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, повинні будуть мати касові апарати.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!