У Ботанічному саду Львова вперше виростили ківі та батат. Фото

1632 0
Для рослин підбирають спеціальні умови, оскільки вони не призвичаєні до нашого клімату.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

В Ботанічному саду Львівського медичного університету імені Данила Галицького займаються вирощенням ківі та батату. Для рослин підбирають спеціальні умови, оскільки вони звикли до більш теплого клімату.

Джерело: директор Ботанічного саду Ростислав Гулько в коментарі Tvoemisto.tv

Ківі, що росте в Ботанічному саду, має вже більше 20 років, проте перші плоди з’явилися лише цьогоріч. 

«Оскільки в нас прохолодніше, то питання плодоношення є складним. По квітах можна було відрізнити, де чоловічі, а де жіночі – їх було значно більше. Тому цього року підсадили більше чоловічих. І цьогоріч вперше після запилення на жіночих рослинах утворилися плоди», – зазначає директор саду.

За його словами, батат в ботанічному саду вирощують як експеремент. Оскільки наразі підбирають умови, в яких він буде краще рости: його поливають, роблять спеціальні гряди та накривають плівкою на зиму. Саджають батат ранньою зимою в змочений водою пісок. Після появи паростків, стебельця і листків, їх зрізають і ставлять рослину у воду. Коли батат відпускає корені, його саджають в грунт.

«Цьогорічний врожай ми залишимо на насіння. Також хочемо відпрацювати умови – висушимо в оранжереї. Він зберігається по-іншому ніж картопля, йому потрібне тепле і сухе приміщення», – пояснює Ростислав Миколайович. 

Він додає, що батат не має крохмалю, а тому є корисним для діабетиків як харчовий продукт. За словами директора саду, тепер в оранжереї з’явилися пічки, тому у випадку відключення опалення рослини не загинуть.

Нагадаємо, що на одній з найвищих вершин Карпат, на горі Піп Іван Чорногірський, випало 8-10 сантиметрів снігу.

Ірина Давосир

Фото: Іван Станіславський, Твоє місто

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!