В історичному ареалі Львова планують збудувати науковий центр та апарт-готель

3838 0
Проєкт ДПТ охоплює територію площею орієнтовно 1,8 га, яка обмежена вулицями Поповича – Глібова – Драгоманова, та передбачає низку нових забудов.
фото івана станіславського, твоє місто

фото івана станіславського, твоє місто

У Львові планують будівництво науково-адміністративного центру на вул. Поповича, 9, а в перспективі поруч, на вул. Поповича, 7а – апарт-готель. Йдеться про територію в історичному ареалі міста, зокрема у його у південній частині – місцевості східного підніжжя Цитадельної (Калічої) гори, для якої розробили детальний план. У січні 2023 року завершилося громадське обговорення цього проєкту, надалі його винесуть на розгляд архітектурно-містобудівної ради, де мають врахувати попередні пропозиції. 

За намірами ТОВ «Інститут соціальних технологій» – орендаря земельної ділянки та власника будівлі на вулиці Поповича, 9 – проєктована будівля має слугувати доповнення до тієї, що вже є, і функціонувати як єдиний комплекс. У новобудові хочуть розмістити навчальні аудиторії, конференц-зал та науково-лабораторні приміщення.

Читайте також: Депутати дозволили знести будинок у центрі Львова

Проєкт ДПТ охоплює територію площею орієнтовно 1,8 га, яка обмежена вулицями: Поповича – Глібова – Драгоманова. У межах проєктування є історично сформована периметральна 2-4-поверхова забудова, низка будинків віднесені до пам’яток архітектури місцевого значенням, а на ділянці на вул. Поповича, 9 між будинками №9 і №13 забудови нема. Аналогічна ситуація на ділянках між будинками №5б та №7 на вул. Поповича та між будинками №18 і №22 на вул. Драгоманова.

«Ці ділянки вважаються історично недоосвоєними, тобто такими, на яких історична забудова не була сформована через нездійснення проектних рішень (або з інших причин) і на яких є дисонуючі історичному середовищу дисгармонійні та малоцінні в архітектурно-історичному відношенні об’єкти», – йдеться у пояснювальній записці до детального плану територій.

Читайте також: Школа, апарт-готель та житловий комплекс. Як може змінитися територія Львівського нафтомаслозаводу

Загалом проєкт детального плану передбачає розміщення науково-адміністративної будівлі ТОВ «Інститут соціальних технологій» на ділянці на вул. Поповича, 9, упорядкування внутрішнього простору кварталу з елементами благоустрою та озеленення. Між будинками №9 та №13 на вул. Поповича хочуть розмістити ще одну будівлю-вставку з дотриманням лінії забудови – по червоній лінії цієї вулиці. На внутрішньому подвірʼї – облаштувати громадський простір з елементами благоустрою, організацією замощення та озеленення. Нова будівля мала би бути як фонова, підпорядкована сформованій архітектурно-просторовій композиції історичної забудови на цій вулиці. Максимальна висота проєктованого будинку становить 23,5 м, що дозволить спорудити 4 поверхи по лінії забудови в червоних лініях, а при влаштуванні плоского даху додати 5-ий і технічний.

У перспективі пропонують знести деякі будівлі, розчистити внутрішній простір від низки елементів, споруд і огорож та завершити квартал забудови в межах ДПТ через спорудження нових будівель-вставок на ділянках на вул. Драгоманова, 20 і Поповича, 7-а. Зокрема, на ділянці на вул. Драгоманова, 20, де розташований науково-адміністративний корпус ДУ «Інститут Івана Франка НАН України», пропонують розбудовувати інститут, а на ділянці вул. Поповича, 7-а – замість блокованих гаражів-боксів – готель (апарт-готель). Грантична висота новобудови може становити 21 м, однак остаточно параметри нового апарт-готелю, кількість поверхів, тип (форма) даху визначать на наступній стадії проєктування.

Читайте також: Два нові готелі та підземний маршрут для туристів. Як планують упорядкувати центр Львова

Додамо, що ділянка на вул. Поповича, 9 є в оренді ТОВ «Інститут соціальних технологій», вул. Поповича 7-а зайнята трьома зблокованими гаражами-боксами, ця група нежитлових приміщень і є у приватній власності ТзОВ «Трилео», а ділянка на вул. Драгоманова 20 належить ДУ «Інститут Івана Франка НАН України». Погоджувати детальний план території також мають на пленарному засіданні ЛМР.

За даними аналітичної системи, ТОВ «Інститут соціальних технологій» зареєстроване у Львові на вул. Поповича у 2000 році. Основний вид діяльності полягає в наданні в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, а кінцевою бенефіціарною власницею є Сюзана Кімакович з Дрогобича.

Ольга Коваль

Фото Івана Станіславського, «Твоє місто»

Візуалізації із проєкту та презентації під час громадського обговорення

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!