В Італії за запитом Росії затримали режисера родом зі Львова Євгена Лавренчука

2555 0
Італійська сторона вивчає запит із Росії. Деталі справи поки не розголошують, але відомо, що Євгена звинувачують у фінансових порушеннях, які він нібито вчинив у РФ.
Фото: Театр «І люди, і ляльки» / Facebook

Фото: Театр «І люди, і ляльки» / Facebook

Українського театрального режисера родом зі Львова, номінанта Шевченківської премії, ректора Першої української школи театру та кіно Євгена Лавренчука затримали в Італії на запит Росії про його екстрадицію до РФ. Про це йдеться в групі Free Eugene Lavrenchuk.

Як зазначається, росіяни заявляють, що Лавренчук, перебуваючи на території Росії вісім років тому, нібито вчинив кримінальне порушення. В Італії його затримали ще 17 грудня, але лише зараз родина та близьке оточення режисера дали згоду повідомити про це громадськість. Вони розуміють, що справа сфабрикована. Лавренчук поки не має доступу до телефону та соцмереж, від його імені пише друг сім'ї Маріанна Гвідічі-Палій.

Як повідомляє LIGA.net з посиланням на коментар Міністерста закордонних справ, генконсульство України в Неаполі надає Лавренчуку консульську допомогу. За сприяння генконсульства йому було надано адвоката. За інформацією МЗС, суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту.

«Наразі консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями для з'ясування всіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів», – йдеться у коментарі МЗС.

Нині італійська сторона вивчає запит із Росії. Деталі справи поки що не розголошуються, але відомо, що Євгена звинувачують у фінансових порушеннях, які він нібито вчинив на території РФ. Чому його затримали саме зараз та чому досі немає конкретних документів у цій справі, невідомо. Окрім цього, 31 грудня режисера відвідав консул.

«Умови його утримання під вартою прийнятні, стан здоров'я задовільний», – повідомили у Міністерстві та додали, що консули підтримують зв'язок з адміністрацією пенітенціарної установи та рідними Лавренчука та тримають справу на особливому контролі.

Як додає на своїй сторінці у Фейсбуку львів’янка, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк, адвокат рекомендує зібрати листи підтримки від упливових в Україні осіб та організацій для того, щоб при розгляді справи про екстрадицію було очевидно те, що Євген потрібен тут, в Україні, де він багато зробив і планує зробити. Ці листи слід надсилати матері Євгена Ірині Лавренчук, які вона пересилатиме адвокатові. Її пошта: [email protected].


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!