Київ

В Києві стріляли у казахського опозиціонера

505 0
Постраждалим виявився казахський журналіст Айдос Садиков.

В Києві невідомий вистрелив у чоловіка в автівці та втік. Про це повідомили в Нацполіції.

Попередньо правоохоронці з’ясували, що до припаркованого на вулиці авто, у якому перебував чоловік з дружиною, підійшов невідомий та вистрелив у чоловіка, після чого втік. Жінка поранень не отримала.

Як стало відомо, зловмисник намагався застрелити казахського опозиціонера Айдоса Садикова. Замах на опозиціонера підтвердила у Facebook його дружина Наталія Садикова.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом замаху на умисне вбивство. Наразі на місці події продовжують працювати слідчо-оперативні групи Головного та районного управлінь поліції, співробітники карного розшуку та інші служби.

На Батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", був звільнений у 2012-му. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де зокрема піддає критиці владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі".

Останнє відео на його каналі опубліковане сьогодні. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!