Київ

В Києві викрили агентурно-бойову групу ФСБ

763 0
Агентурна група була створена ще у 2018 році

Служба безпеки знешкодила «розконсервовану» агентурно-бойову групу ФСБ, яка готувала диверсії на об'єктах ЗСУ та Міноборони на Київщині. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Для диверсій вони планували застосувати до 10 дронів, спеціально обладнаних саморобною вибухівкою. Серед пріоритетних цілей групи — підрозділи Генштабу ЗСУ, Міністерства оборони, а також їхні запасні командні пункти.

Встановили, що групу з трьох людей (мешканці Києва та Чернігова) сформував ще у 2018 році кадровий співробітник ФСБ. Кожен з них мав свою спеціалізацію: один займався виготовленням вибухівки, а інший переобладнував цивільні безпілотники в ударні.

Ще одна учасниця безпосередньо управляла дронами. Для цього жінка пройшла курси з підготовки операторів БПЛА на Київщині.

«Також вона закуповувала через інтернет хімічні компоненти для виготовлення вибухівки. Для конспірації оформлювала замовлення на вигаданих осіб», — йдеться в повідомленні.

Навесні група почала відслідковувати місця базування Сил оборони: підіймати дрони для дорозвідки місцевості та намагалися "втемну" використовувати своїх знайомих військових.

Для максимальної конспірації постійно змінювали адреси. На одній з квартир навіть влаштували пожежу, аби приховати сліди від саморобного виготовлення вибухівки.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих виявили вибухові речовини з детонаторами, вогнепальну зброю та боєприпаси.

Їм повідомили підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, або участь у ній);

ч. 3 ст. 263-1 (незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв).

Нині фігуранти перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років ув'язнення.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!