Київ

В Києві зносять будинок з охоронним статусом

1063 0
Будинок зносять, а суд ще триває.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

У Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», повідомив активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов. Його збудували у 1893 р.

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

«Київська міська прокуратура на початку 2023 року подала апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи. Втім, забудовник, не чекаючи судового вердикту, вирішив просто знести будинок», – пише Перов.

На паспорті об'єкта вказано, що забудовник планує провести капітальний ремонт будівлі. На майданчик приїхали представники Національної поліції.

Девелопер – компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс» ще у 2020 році почала зводити багатоповерхівку упритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її та розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися.

Замовником капітального ремонту виступає ОСББ «Володимирська, 93», яке зареєстрували після того, як мешканців виселили з аварійного будинку, викупивши їхні квартири.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!