В мережі опублікували документи зі справи розстріляного Гната Хоткевича

1799 0
Його засудили у 1938 році за сфабрикованим звинуваченням.

У мережі опублікували документи зі справи розстріляного митця Гната Хоткевича. Їх опублікував Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України на сайті  Електронного архіву Українського визвольного руху. 

До електронного архіву увійшла анкета заарештованого митця, ордер, протоколи обшуку, виписка акта про розстріл, звернення його дружини до Микити Хрущова, документи про реабілітацію Хоткевича та інше. 

Гнат Мартинович Хоткевич народився 19 грудня 1876 року. Навчався в Харківському реальному училищі та на технічному факультеті Харківського технологічного інституту. У 1901 році розробив власний проєкт дизельного поїзда.

Органи НКВД заарештували Хоткевича 21 лютого 1938 року за підозрою в участі в «антирадянській українській націоналістичній терористичній організації». Також його звинуватили у роботі на користь німецької розвідки. 

На допитах він визнав себе винним у шпигунстві на користь Німеччини та в участі в «українській націоналістичній повстанській організації».

Усі зібрані шпигунські матеріали Хоткевич начебто передавав для німецької розвідки через вчителя німецької мови Генріха Йогансона. 

Його засудили 29 вересня 1938 року до розстрілу з конфіскацією майна, а 8 жовтня 1938 року Гната Хоткевича стратили в підвалі Харківської внутрішньої тюрми НКВД. Виписку із протоколу № 69 засідання Особливої Тройки УНКВД по Харківській області опублікували також. Її можна побачити за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!