В мережу виклали унікальний архів української періодики

3248 0
В мережі інтернет з’явився сайт, який містить оцифровані газети та журнали, які виходили на теренах України від початку ХХ ст. Відтак тепер можна прочитати про що писала українська преса сто років тому.
Фото: libraria.ua

Фото: libraria.ua

LIBRARIA – електронний архів української періодики, що містить значний масив історичної преси, а також наукових і літературно-художніх серійних видань. Наразі ресурс містить близько 500 000 сторінок понад 400 видань українською, польською, німецькою, їдіш, кримсько-татарською та російською мовами, що видавалися у різних регіонах України переважно в 20–40-х роках ХХ ст. Серед них 295 назв, 29966 чисел, 199704 сторінок української періодики за 1905–1998 роки з фондів Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І. Франка та Державної наукової архівної бібліотеки. Доступні цифрові зображення газет, а також широкі можливості повнотекстового пошуку

«Періодика – одне з найяскравіших історичних джерел. Приваблива численними рівнями інформації, від офіційних урядових публікацій до приватних оголошень, вона надає дослідникам модерної доби величезні можливості», – зазначається на сайті цифрового архіву.

Загалом робота над створенням ресурсу розпочалась ще в 2011 році,  коли було відскановано перші колекції українських газет.  З того часу ресурс постійно оновлюється. На вебсайті доступні для перегляду не лише цифрові зображення але й розпізнані тексти видань з інтерактивними змістами кожного з чисел, що надає численні пошукові можливості. Окрім морфологічного повнотекстового пошуку, доступний також пошук за назвами видань, географією (регіони та місця) та хронологією видань (конкретні дати або періоди); окремо може бути застосовано пошук за заголовками статей, а також пошук ілюстрацій за підписами до них.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!