У церкві на Львівщині знайшли унікальні розписи, яким понад два століття

6241 0
Церква носить ім’я святого Юрія, але над іконостасом виявили старозавітний сюжет з Ноєм.
Фото: реставраційна майстерня "Гарда"

Фото: реставраційна майстерня "Гарда"

У селі Ладанці, що на Львівщині, в невеликій церкві знайшли унікальні первинні розписи пероду 1820-х років. Їх створювали одразу після побудови храму. 

Джерело: реставраційна майстерня «Гарда»

«Восени 2022 отець Іван Городицький покликав проконсультуватися щодо розписів на престолі. В Ладанцях є розписаний престол у церкві, але він дуже погано збережений. Вже все, що могли помити, місцеві господині помили, розписи там майже всі втрачені. Але слово за словом отець почав розповідати про свої плани, як він бачить ту церкву, як вони з архітектором працюють, і я кажу: «Чому ви, отче, не робили зондажів? Тут точно є якісь розписи». Отець каже: «Та не робили, бо старші пані з села не пам’ятають, щоб тут були якісь інші розписи, ніж є зараз», – пригадує художниця-реставратор Ірина Гірна.

Наступного разу, коли реставратори приїхали зробити кілька зондажів, то натрапили на балдахін. 

Іконостас, який є зараз в церкві, зроблений у 1930-х роках. І він є класичним для того періоду. Але перший іконостас тут був одноярусним, тобто не було верхньої частини. Не було апостольського, празничкового рядів, були тільки образи першого ярусу. І тому стіна зверху первинного іконостасу розписана. Реставратори відкрили там дуже цікавий сюжет «Подяка Ноя». Збоку, біля основного сюжету, є пізньобарокові балдахіни.

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

«Це коли закінчився потоп, ковчег Ной зупинився на твердій землі, зійшов та приніс Богу жертву, подякувавши за порятунок. Старозавітні сюжети переважно на такому чільному місці у храмах не зображуються. І ще цікаво: церква носить ім’я святого Юрія, але над іконостасом маємо старозавітній сюжет з Ноєм», – розповідає Ірина Гірна. 

Як додають у повідомленні, церкву у Ладанцях побудували за підтримки Потоцького. Напевно, з його подачі її і розписали. В сусідніх селах є подібні храми, але в таких малих церквах рідко де є збережені і відкриті розписи періоду початку 19 століття. Переважно, якщо й збереглися, то вони вже перемальовані кількома шарами, замальовані різними фарбами у різні періоди. Тобто до автентики треба ще добратися, якщо вона там є. Тому це дуже рідкісний приклад відкриття розписів у таких малих мурованих сільських церквах, які не є пам’ятками.

Нагадаємо, що у колишньому хлібному магазині на розі Городоцької і Кропивницького у Львові віднайшли розпис на стіні. Зараз це магазин Monpacie, у якому працівники майстерні віднайшли розпис.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!