В Україні хочуть легалізувати приватних детективів

2935 0
Депутати намагаються вкотре узаконити в Україні приватну детективну діяльність.
Фото: goloskarpat.info

Фото: goloskarpat.info

У парламенті депутатами від коаліції (Паламарчук, Кожем'якін, Продан, Тетерук) під № 3726 зареєстровано проект Закону «Про приватну детективну (розшукову) діяльності», який визначає загальні правові основи організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні.

Автори проекту вважають, що прийняття такого закону дозволить легалізувати приватну детективну діяльність, яка фактично на сьогодні здійснюється в Україні, поставивши її під контроль держави, і значно збільшити можливості громадян щодо захисту своїх законних інтересів, конституційних прав і свобод.

Згідно з проектом, приватний детектив – це фізична особа, яка здійснює приватну детективну (розшукову) діяльність.

Приватна детективна (розшукова) діяльність – дозволена органами Національної поліції України незалежна професійна діяльність приватних детективів або приватних детективних підприємств (агентств) по наданню клієнтам на платній договірній основі детективних послуг.

Суб'єкти ПДРД можуть здійснювати її індивідуально або через приватні детективні підприємства (агентства).

На суб'єктів ПДРД не поширюється дія законів, що регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів. Також ці суб’єкти не мають права здійснювати оперативно-розшукові заходи, віднесені Законом про ОРД до виключної компетенції оперативних підрозділів.

Передбачається, що приватним детективом може бути громадянин України, що:

- володіє державною мовою,

- має вищу юридичну освіту,

- пройшов спеціальну підготовку з метою здійснення ПДРД,

- має стаж роботи в оперативних підрозділах або органах досудового розслідування не менше 3-х років.

Також необхідно одержати у встановленому порядку свідоцтво про право на заняття ПДРД. Видача свідоцтв здійснюється органами Національної поліції.

Приватне детективне підприємство (агентство) є юридичною особою, створеною за участю 1 або більше приватних детективів відповідно до вимог законодавства України. Здійснює діяльність на підставі статуту. Право на використання в назві юрособи слів «детективне підприємство», «детективне агентство» і «детектив» належить виключно приватним детективним підприємствам (агентствам), які офіційно зареєстровані.

Згідно з проектом, визначений невичерпний перелік видів приватних детективних послуг, серед яких:

- Збір, фіксування і дослідження відомостей, необхідних для розгляду справ у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві, на договірній основі зі сторонами судового процесу;

- Вивчення ринку, пошук і збір інформації з відкритих джерел з метою підготовки ділових переговорів клієнта, з'ясування майнового стану потенційних ділових партнерів;

- Пошук осіб, місцезнаходження яких невідоме, зниклого майна, предметів і тварин;

- Пошук, збирання та фіксація відомостей у кримінальному провадженні на договірній основі зі стороною кримінального провадження;

- Пошук боржників та осіб, які ухиляються від виконання своїх договірних зобов'язань тощо.

Також регламентується порядок придбання та застосування детективами спеціальних засобів. Нацполіція може видати дозвіл на придбання, зберігання і застосування наступних спеціальних засобів:

1) пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів;

2) балончиків, споряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії.

Придбання цих спеціальних засобів приватний детектив здійснює за свій рахунок та реєструє їх в органі Національної поліції в порядку, встановленому законодавством України.

Передбачається, що у разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, що раніше вже робилися спроби узаконити приватну детективну діяльність

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Опублікував Ігор Саджениця

ТЕГИ: детективи

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!