В Україні хочуть збільшити мито на ввезення легкових автомобілів

2356 0
Порядок застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів пропонують ухвалити у Міністерстві економічного розвитку. Тут виокремили 3 умови, за наявності яких мито можуть збільшити на 10% у вересні 2017 року виключно до початку 2018-го.
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Ініціатори мотивують таке рішення необхідністю підтримати національного виробника: якщо перевищується ліміт імпорту легкових автомобілів, це суттєво впливає на українську промисловість, що виробляє подібний товар. Підтримку вітчизняної галузі легкового автомобілебудування тут пропонують забезпечити за рахунок «тимчасового підвищення ставок ввізного мита (не більше ніж до рівня 10%, але не вище ставки ввізного мита (пільгової), що діяла у 2015 році) на легкові автомобілі походженням з ЄС», - повідомляють на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку.

Читайте також: Які моделі автомобілів найвигідніше ввозити з Європи. Інфографіка

Для виконання цих спеціальних заходів необхідна наявність 3-х умов:

- у разі якщо сукупний обсяг імпорту в Україну легкових автомобілів походженням з ЄС протягом року досягає 45 тис. одиниць, а його питома вага у споживанні на внутрішньому ринку становить понад 20 відсотків (20 відсотків на другий рік дії Угоди про асоціацію з поступовим збільшенням до 25 відсотків);

- якщо сукупний обсяг імпорту легкових автомобілів походженням з ЄС в Україну протягом останнього 12 місячного періоду, перевищить граничний обсяг усіх первинних реєстрацій легкових автомобілів в Україні за той самий період;

- при цьому заподіюється значна шкода національній промисловості, що виробляє подібний товар.

За даними міністерства, обсяг імпорту в Україну автомобілів  походженням з країн ЄС склав у 2015 році – 38,9 тис. штук, а за 9 місяців 2016 року – 30,6 тис. штук.

Таким чином, якщо у вересні 2017 року, наприклад, кількість імпортованих в Україну легкових автомобілів досягне 45 тис. одиниць і при цьому будуть дотримані інші вимоги, після консультацій зі стороною ЄС Україна матиме можливість підняти ставку ввізного мита до 10% виключно на період до кінця 2017 року.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!