В Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети. Що це означає

6578 0
Закон забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса.
ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

Із 1 січня остаточно почав діяти закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм. Навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса та навіть на платній основі. 

Zero Waste Lviv пояснює, що це означає:

  • по-перше, тонкі й надтонкі поліетиленові пакети (так звані «маєчки» та інші маленькі) мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг.
  • по-друге, їх мають замінити біорозкладні пакети (не плутати з оксорозкладними), що відповідають стандартам та мають спеціальне маркування.
  • по-третє, дозволеними лишаються товсті поліетиленові пакети (ті, які зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною). Проте не безкоштовно.

 

«Чому ми радіємо заміні поліетиленових пакетів на біорозкладні? Бо вони спрощують роздільний збір органічних відходів. Саме так, зібрані в біорозкладні пакети харчові рештки можна викидати в баки для органіки разом із пакетом. Тож тепер справа за продавцями, які мають впроваджувати зміни, та Держпродспоживслужбою як уповноваженим контролюючим органом», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Пакет у пакеті. Що потрібно, аби львівські супермаркети припинили продавати пластикові пакети

Нагадаємо, що з 10 грудня 2021 року в Україні почав діяти закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Заборона не стосувалася біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, які є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. Штрафи за пластик становлять від 1700 гривень.
Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!