В Україні перевірять усі рішення ВЛК з початку війни, – Зеленський

2917 0
За результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень виїхали за кордон.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

В Україні буде проведена комплексна перевірка обґрунтованості рішень військово-лікарських комісій (ВЛК) щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку війни та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма безпідставними і незаконними випадками мають зайнятися правоохоронці. Таке рішення було прийняте під час засідання РНБО, про це розповів президент Володимир Зеленський.

«Провів засідання РНБО. Тематика – військово-лікарські комісії. Підсумки перевірки всієї системи ВЛК по країні. Доповіді щодо порушень. Кроки для унеможливлення будь-якої корупції у сфері ВЛК.

Доповідали МВС, СБУ, ДБР, військові, представники медсфери, Уповноважений з прав людини та генпрокурор», – зазначив президент.

Зеленський повідомив, що було прийнято рішення, провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24 лютого 2022 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці.

Відповідно, за результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії.

Також на РНБО розглядалося, як активізувати розширення можливостей проходити ВЛК в системі цивільних медичних закладів. Зокрема, на засіданні була представлена відповідна статистика щодо роботи областей в цьому напрямі. Деякі регіони забезпечили стовідсотковий результат розширення системи ВЛК на цивільні медичні заклади, у деяких регіонах таке розширення гальмується.

Зеленський наголосив, в усіх регіонах України має бути забезпечено повне розширення роботи ВЛК на цивільні медичні заклади. Військове командування має повністю співпрацювати із цивільними медиками для розв’язання цього питання.

Також прийняте рішення завершити процес повної цифровізації всієї роботи ВЛК. Держава має поставити крапку в будь-яких чергах, у яких люди змушені чекати доступу до ВЛК чи їх висновків.

Окрім того, буде переглянута система визначення придатності до військової служби з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

«Кабінету Міністрів України доручено забезпечити належний рівень ефективності роботи ВЛК, безбарʼєрності всіх складників її роботи та залучення професійних кадрів.

Правоохоронці продовжать перевірку системи ВЛК та її очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави», – підсумував президент.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!