В Україні планують запустити електронний реєстр лікарняних. Що це означає

1852 0
В уряді вважають, що це вбереже від зловживань та дозволить зекономити бюджетні кошти і кошти роботодавців.
Фото: rada.gov.ua

Фото: rada.gov.ua

У Мінсоцполітики розробили проект постанови «Про затвердження Порядку організації ведення електронного реєстру листків непрацездатності» і цю постанову погодив Кабмін. Планується, що усі лікарняні будуть оформлятись в електронній формі – без черг, без зловживань і без підробок. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.

Згідно з документом, Пенсійний фонд, Національна служба здоров'я та Фонд страхування до 1 червня мають подбати про те, щоб їхні інформаційно-телекомунікаційні системи могли взаємодіяти з електронним реєстром лікарняних. Потому буде три місяці для впровадження нововведення.

Читайте також: Влітку аналізи на рак стануть безкоштовними

У Реєстрі буде вся інформація про видані листки непрацездатності та інформація від лікаря, що його видає, а кожен лікарняний матиме свій номер, тож його справжність можна буде перевірити в тому ж Реєстрі. Доступ до інформації в Реєстрі матимуть усі суб’єкти, яких це стосується, – застраховані особи, страхувальники, медзаклади.

«Очікується, що після запровадження Реєстру та повного переходу до електронної форми лікарняних річна економія коштів через припинення зловживань становитиме щонайменше 1,2 млрд грн», – каже Олександр Саєнко.

Крім того, створення Реєстру значно спростить оформлення лікарняного та пришвидшить нарахування за ним.

Над постановою працювали міністр соцполітики Андрій Рева, в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун та громадська ініціатива «Разом проти корупції».

Нагадаємо, у Львові в тестовому режимі запровадили електронну медичну картку – при чому у її повному вигляді. Також з 1 квітня в Україні медикаменти за програмою «Доступні ліки» можна отримати лише за електронним рецептом.

Зазначимо, в Україні є єдиний реєстр довідок про медогляд, де роботодавці можуть перевірити справжність довідок працівників, яких беруть на роботу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!