Україна

В Україні почалася вступна кампанія до коледжів та профтехучилищ

599 0
Заклади самостійно визначають терміни приймання документів від вступників.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

Заклади професійної освіти розпочали приймання документів на навчання. Подати заявку на вступ можна до кінця вересня як онлайн, через електронний кабінет на сайті ЄДЕБО, так і наживо. Про це повідомили у Міністерстві науки та освіти України. 

Зокрема, МОН запустило додатковий сайт — Профтех онлайн. Він допоможе абітурієнтам швидко знайти потрібний заклад за регіоном та професією. Крім того, на сайті можна детальніше дізнатися про напрями навчання у профтехах, переваги робітничих професій, а також отримати відповіді на поширені питання про вступ, зокрема про гуртожиток, пільги.

Заклади самостійно визначають терміни приймання документів від вступників. Для вступу потрібні:

  • заява;

  • оригінал або копія свідоцтва про закінчення 9 або 11 класу;

  • 6 фотокарток 3х4;

  • медична довідка;

  • копії документів, що підтверджують право на пільги (за наявності);

  • копія паспорта чи ID-картки (пред’явити під час вступу).

Заяву можна подати у кілька закладів одночасно.

Читайте також: Як вступити до коледжу чи профтехучилища після 9 класу

Важливо, що для вступу до профтехів не потрібно складати ЗНО чи НМТ. Натомість є конкурсний добір — його етапи кожний заклад визначає самостійно. Але зазвичай рейтинг вступників формується за середнім балом шкільного свідоцтва.

У сучасних майстернях, навчально-практичних центрах профтехів, є можливість навчання дорослих. Там можна опанувати нову професію з нуля, підвищити кваліфікацію або набути нову навичку. Навчатися можна на бюджеті або контракті, зокрема за кошти роботодавця.

Додамо, що навчання у профтехах триває від 6 місяців до 3 років. Усе залежить від обраної професії, наявного на момент вступу рівня освіти (9/11 клас) та кваліфікації. Стипендія у профтехах — від 1350 грн.

Нагадаємо, що з 25 червня відкрито можливість реєстрації електронних кабінетів для вступників до закладів професійної освіти.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!