В Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірус

1582 0
Згідно з даними про заразність «Омікрону» та епідтенденцій низки країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж раніше, зростання показників.
Photo by Bermix Studio on Unsplash

Photo by Bermix Studio on Unsplash

Динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР-тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірус. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів. Про це йдеться в повідомленні Національної академії наук України.

«Україна загалом слідує тенденціям країн східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія тощо) з невеликою затримкою в часі. Так як початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних, то зараз важко оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії», – додають науковці.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

Згідно з даними про заразність штаму «Омікрон» та епідемічних тенденцій низки країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул та сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії.

Середня кількість нових виявлень в Україні становила до 4 540 людей на день, середня кількість летальних випадків – 158 смертей на день у середньому за останній тиждень. Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 6 202 (SEIR_U), 4 795 (Prophet) протягом тижня 12-18 січня 2022 року та 7 072 (SEIR_U), 4 735 (Prophet) – протягом тижня 19-25 січня 2022 року (SEIR_U – модель, яка розраховує балансові відношення для основних категорій населення під час епідемії; Prophet – статистична модель Facebook – ред).

Спостережувана летальність зросла до 3,2-3,3% для дат 4-5-тижневої давнини. Таке зростання, за словами науковців, відбулось переважно за рахунок змін у віковій структурі хворих і не має відношення до патогенних властивостей вірусу. У останні 3-5 днів серед хворих зросла частка повнолітньої молоді до 35 років, що, зокрема, стала частіше потрапляти до лікарень.

Читайте також: Чи може вакцинація від коронавірусу спричинити тромбоз. Дослідження

У НАН України також додають, що вакцини надають високий захист від госпіталізації, рівень якого досі не зазнав можливого зниження на тлі поширення штаму «Омікрон», як це можна очікувати з огляду на дані країн світу.

«Повні дані про вікову структуру хворих свідчать про високий рівень ефективності вакцин в усіх вікових категоріях», – зазначають в Академії наук.

Нагадаємо, що зараз в Україні поволі збільшується кількість госпіталізацій. Проте, за словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, нова хвиля коронавірусної хвороби ще не почалася. Пік, на його думку, припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня, тобто це буде тривалий сплеск у кілька місяців. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!