95% сайтів, які постраждали від кібератаки, відновили роботу

954 0
В результаті атаки пошкоджено службову інформацію, яка необхідна для доступу до даних.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Служба безпеки України повідомила, що на сьогодні відновили роботу 95% сайтів, що постраждали внаслідок кібератаки на державні інформаційні ресурси в ніч на 14 січня.

«Встановлено, що у ході кібератаки відбулася несанкціонована зміна сторінок сайтів та уражено ІТ-інфраструктуру органів державної влади, які використовували продукти одного і того ж розробника. Вказаний розробник теж постраждав у ході кібератаки», – йдеться в СБУ. 

Читайте також: Через хакерську атаку не працюють урядові сайти та портал «Дія»

Зазначимо, що в результаті дій зловмисників пошкоджено MBR записи (службова інформація на носії, необхідна для доступу до даних) на окремих серверах та користувацьких комп’ютерах. При чому це стосується як операційних систем під управлінням Windows, так і Linux.

Наразі триває збір цифрових доказів, аналіз винайденого шкідливого програмного забезпечення та лог-файлів систем, що зазнали втручання.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери зробили глобальну атаку на сайти Кабінету міністрів та окремих міністерств. У Міністерстві освіти й науки закликали користуватися іншими вебресурсами, зокрема офіційними сторінками міністерств у соцмережах. 

Як додають в УП, зокрема, не працювали сайти Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики. Також тимчасово був недоступний сайт «Дії», водночас із роботою застосунку проблем не було .


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!