Україна

В Україні пропонують ввести законопроєкт, яким каратимуть за образу військових

750 0
Покаранння у проєкті закону варіюються від штрафів до адміністративного арешту на 15 діб.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У Верховній Раді України пропонують ввести законопроєкт №10014, у якому йдеться про адміністративну відповідальність за неповагу до військових. Порушників пропонують карати за публічно виявлену щодо військовослужбовців образу, за образливе чіпляння до них чи перешкоджання реалізації ними своїх прав і свобод.

Джерело: ВРУ

«Тому абсолютно не сприймаються, на жаль, непоодинокі приклади бюрократичних перешкод, які доводиться проходити пораненим військовим в тилу, конфлікти у громадському транспорті, коли приватний перевізник відмовляється забезпечувати право учасника бойових дій на пільговий проїзд і примусово висаджує його з маршрутного таксі, інші факти умисної неповаги, образ наших захисників чи перешкоджання реалізації ними своїх прав і свобод», – йдеться у роз’яснювальній записці законопроєкту. 

Окрім військовослужбовців ЗСУ, у законі також йдеться про захист усіх, утворених відповідно до законів України військових формувань, Головного Управління розвідки Міністерства оборони України, Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України, Управління державної охорони, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України. 

Пропонується ввести такі покарання:

  • штраф від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (сьогодні це від 3400 до 5100 гривень);

  • громадські роботи на строк від 50 до 60 годин;

  • виправні роботи строком на один-два місяці за вирахуванням 20% заробітку;

  • суспільно-корисні роботи на строк 240-360 днів;

  • адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Читайте також: В Україні запровадять посаду військового омбудсмена

Ініціатором законопроєкту став нардеп від партії «Слуга народу» Федір Веніславський. Наразі він знаходиться на розгляді в профільному комітеті.

Нагадаємо, що з жовтня частина українських жінок мусить обов’язково стати на військовий облік. Аби дізнатися, які зміни відбудуться, читайте тут.

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!