Україна

В Україні скасували ПДВ та ввізне мито на комплектуючі для дронів. На що розповсюджується та як працює

2730 0
Тимчасово імпортерів звільняють від оплати матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектуючих для БПЛА.
Умовне фото / Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L / Defence Express

Умовне фото / Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L / Defence Express

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкти №9275 та №9276 про скасування ПДВ та ввізного мита на комплектуючі для дронів. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

«Тепер імпортерів звільняють від оплати матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектуючих для БПЛА на час воєнного стану. Це наступний крок до масштабування виробництва дронів. Просто зараз Силам оборони потрібні тисячі безпілотників», – йдеться у повідомленні.

Також про цей законопроєкт сповістив депутат ВР Юрій Железняк, який і став його ініціатором спільно з депутатом і головою парламентського комітету з питань фінансів Данилом Гетманцевим.

«Підприємство, яке ввезло такі складові, повинно звітувати про використання таких товарів. У разі нецільового використання таких ввезених товарів підприємство повинно буде доплатити митні платежі, від яких його було звільнено, та сплатити пеню», – повідомляє депутат. 

Ці закони набирають чинності з наступного дня після публікування – 21 червня. 

Читайте також: Зеленський підписав закони про звільнення коптерів та тепловізорів від мита і ПДВ 

Зазначимо, що 22 лютого Володимир Зеленський підписав законопроєкти №8360 та №8361-д, які тимчасово дозволяють ввозити в Україну безпілотники та інші товари для армії без сплати ПДВ та ввізного мита. 

За цими законопроєктами від податку на додану вартість та мита звільняються такі товари

  • безпілотні літальні апарати;

  • матеріали, вузли, агрегати, устаткування та комплектуючі для БПЛА;

  • оптичні та коліматорні приціли;

  • приціли нічного бачення;

  • тепловізори;

  • тепловізійні біноклі та монокуляри;

  • прилади нічного бачення;

  • рації (у разі ввезення в Україну поштовими та експрес відправленнями).

Один із підписаних законів передбачає, що усі товари першочергово пропускатимуть через контрольні пункти на кордонах. Також для товарів з цього списку не застосовуватимуть заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності – ліцензування і квотування (крім товарів, спеціально призначених або модифікованих для військового використання).

Нагадаємо, що Верховна Рада України на засіданні 6 лютого прийняла в цілому «Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння ввезенню на територію України безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів». За закон проголосував 331 нардеп. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!