Старт гірськолижного сезону. Як працюватимуть курорти на Львівщині

1780 0
Частина гірськолижних комплексів розпочнуть роботу, коли випаде сніг та настануть морози.
Фото: Захар Беркут

Фото: Захар Беркут

В Україні стартував гірськолижний сезон 2022-2023 року. Tvoemisto.tv зʼясувало, як готувалися до нового сезону гірськолижні курорти та як вони планують працювати у випадку відсутності електроенергії.

Emily Resort

Гірськолижний сезон у комплексі «Emily Resort», у Винниках біля Львова, розпочали 21 грудня. Катання протягом денного часу (з 09:00-17:00) в комплексі коштує 800 грн. Вечірні ski-паси коштують 500 грн, а катання протягом повного дня – 1 100 грн. У випадку, якщо не буде електроенергії, то планують застосовувати генератори. 

«Буковель»

Раніше у коментарі Tvoemisto.tv в адміністрації «Буковелю» повідомляли, що початок гірськолижного сезону залежатиме від погодніх умов. Цьогоріч погода посприяла старту сезону 22 грудня. Курорт розділив гірськолижний сезон на три періоди із різними цінами. Відтак, «високий сезон» стартує з 18 грудня до 1 січня та з 7 січня до 17 березня. Ціни на ski-паси коливаються від 1036 грн. в день. «Різдвяний сезон» триватиме з 2 до 6 січня та ski-паси коштуватимуть від 1350 грн. в день. «Низький сезон» розпочнеться 18 березня і триватиме до кінця гірськолижного сезону. В цей період відвідувачі зможуть кататися за зниженою ціною – від 621 грн. в день. Ski-паси низького сезону, куплені у період з 2020 по 2022 рік, можна підвищити до високого сезону з доплатою. Витяги під час повітряної тривоги зупинятимуться, але тільки після того, як всі гості будуть доставлені до зон висадки. На випадок блекауту на території Bukovel для всіх облаштовано Пункт Незламності з резервним освітленням, старлінком, аптечками, питною водою.

«Плай»

У гірськолижному курорті «Плай» на Львівщині планували розпочати сезон 16 грудня. Проте наразі в курорті очікують морозів і почнуть працювати одразу після їх настання. Як повідомили адміністратори у коментарі Tvoemisto.tv, у випадку відключення світла будуть застосовувати електрогенератори, енергію із яких, перш за все, планують використати для того, щоб усі підйомники не зупинились, якщо будуть екстрені відімкнення електроенергії. Наразі закуповують додаткові та резервні генератори. 

«Захар Беркут»

У комплексі «Захар Беркут», що у Славському на Львівщині, для початку гірськолижного сезону чекають, коли випаде сніг. Оскільки, як і щороку, штучного снігу в туристичному комплексі «Захар Беркут» не буде – лише природний. Як зазначили в «Захар Беркуті» у коментарі Tvoemisto.tv, цього року тут планували відкрити ще один комплекс, але цю ініціативу відклали через війну. У компекс придбали великий генератор, який, зокрема, забезпечить електроенергією канатну дорогу та витяги. До 25 грудня в «Захар Беркут» діяв перепродаж квитків за зниженими цінами. Повний день у будні коштував 500 грн, а у вихідні — 800 грн. Акційні ski-паси не діятимуть в період з 30 грудня до 9 січня. Повний прайс з'явиться із початком гірськолижного сезону.

Наскільки енергозатратною може бути робота гірськолижних курортів 

Через пошкодження росіянами критичної енергетичної інфраструктури в Україні мешканців та підприємців закликають економити світло, однак, на думку виконавчого директора асоціації «Енергоефективні міста України» Святослава Павлюка, робота гірськолижних курортів не матиме негативного впливу на енергосистему України, якщо правильно підійти до її використання.

За словами Павлюка, якщо в одному регіоні є надлишок електроенергії або ця система генерації може виробити та передати енергію, то обмежувати роботу курортів немає потреби. До того ж, у результаті на економіку країни це впливає позитивно, адже люди працюють, і є доходи до місцевого бюджету.

Читайте також: Для повноцінного відновлення роботи енергооб’єктів на Львівщині треба 8-12 місяців, – Козицький

Що стосується снігових гармат, які виробляють сніг за відсутності природного снігу, то багато електроенергії вони не використовують.

«Снігові гармати не витрачають велику кількість електроенергії, адже вони просто розпилюють воду, яка опадає кристаликами льоду. Якщо використовувати їх вночі, коли в системі є профіцит, то це навпаки користь для економіки. Усе залежить від того коли вони цю енергію беруть: якщо використовують гармати не в години пікового споживання, а після, то це прийнятно для енергосистеми», – пояснює він у коментарі Tvoemisto.tv.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv пропонує огляд ковзанок Львова для поціновувачів активного відпочинку «на льоду». Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!