В Україні цього року від поліомієліту вакциновано лише 53% людей

881 0
Від поліомієліту немає ліків, а вакцинація – єдиний можливий захист.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

В Україні за 2021 рік рівень вакцинації від поліомієліту становить 53%, чого недостатньо для безпеки громадського здоров’я, стверджують у Центрі громадського здоров’я МОЗ. 

Читайте також: Сьогодні – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

«Я закликаю батьків не ризикувати здоров’ям своїх дітей! Перевірте вакцинальний статус дитини і якщо ви відмовилися від щеплень або пропустили їх з якихось причин, зверніться до сімейного лікаря чи педіатра проведіть їх»,  наголосив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Наразі у світі хвороба найбільш поширена у Афганістані та Пакистані, однак на початку жовтня цього року спалах поліомієліту стався і на Рівненщині. Зокрема, йдеться про підтверджений випадок паралічу у 1,5 річної дитини, яка не була вакцинована від поліомієліту.

За даними щотижневого моніторингу МОЗ станом на вересень 2021 року в Україні зареєстровано 50 випадків ГВП, з них – 4 у Львівській області.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина не вакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей, частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту: гострий початок з підвищенням температури тіла, біль голови, горла, нежить, блювота, проноси, раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках, порушення чутливості шкіри, розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який відбувається через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Як попередити зараження поліомієлітом? 

Вакцинація – найефективніший метод профілактики поліомієліту, яку необхідно проводити дітям у віці 2,4,6,18 місяців 6 та 14 років згідно Календаря профілактичних щеплень. Вакцинація дітям проводиться безкоштовно. Дорослі та туристи які подорожують у країни де зареєстровано поліомієліт повинні бути вакциновані проти поліомієліту за власні кошти. Якщо Ваша дитина не отримала щеплення від поліомієліту, зверніться до сімейного лікаря і розпочніть курс вакцинації.

Для профілактики ентеровірусних інфекцій необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти. При появі перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від інших людей та госпіталізувати у інфекційну лікарню.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!