В Україні ухвалили закон про фрілансерів. Що відомо

1612 0
Законопроєкт вводить нову особливу форму трудового договору — з нефіксованим робочим часом.
Фото: uainfo

Фото: uainfo

Верховна Рада 18 липня ухвалила законопроєкт №5161 про нестандартні форми зайнятості (фриланс). Документ підтримали 269 народних депутатів. Про це йдеться на сайті Ради.

Законопроєкт вводить нову особливу форму трудового договору — з нефіксованим робочим часом. Такі трудові договори запроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. При цьому, працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і матиме базові соціальні гарантії, а саме: забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати, тощо.

Читайте також: У додатку «Дія» частину документів перекладуть англійською

У документі йдеться, що кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. 

Зазначимо, що роботодавець не може забороняти чи створювати перешкоди працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу за іншим трудовим договором у іншого роботодавця.

Заробітна плата виплачуватиметься за фактично відпрацьований час або за фактично виконану роботу. Мінімальна тривалість робочого часу протягом календарного місяця — 32 години.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!