Київ

В Україні з 1 липня зростуть тарифи на воду. Скільки платитимуть кияни

766 0
Цьогоріч тарифи на воду підвищуватимуть двічі: 1 липня та 1 вересня.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для українців.

Таке рішення члени комісії ухвалили на засіданні 29 червня. Тарифи з 1 липня підняли для 34 компаній, зокрема для Київводоканалу, водоканалів багатьох обласних центрів і великих міст.

Перегляд тарифів обумовлений зростанням вартості його складових, зокрема цін на електроенергію. Середньозважене зростання тарифів на холодну воду та водовідведення становить 32%.

Проте, як зазначив директор департаменту НКРЕКП Артем Чумак, для деяких водоканалів «відбулося зростання вище середнього». Таким підприємствам підвищуватимуть тарифи двома етапами:

  • перший – на період з 1 липня по 31 серпня 2023 року;
  • другий – із 1 вересня 2023 року.

 

На першому етапі на зростання тарифів вплинули такі чинники: збільшення цін на електроенергію; зростання вартості реагентів; зміна обсягів реалізації.

А на другому етапі підвищення в тарифи закладуть: зміну оплати праці; витрати для виконання зобов’язань за кредитними угодами з міжнародними організаціями.

Згідно з ним, у два етапи підвищуватимуть тарифи для 12 підприємств: Вінницяоблводоканал; Житомирводоканал; Новомосковськводоканал; Дніпро-Західний Донбас; Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства; Дніпро-Кіровоград; Дрогобичводоканал; Тернопільводоканал; Черкасиводоканал; Чернігівводоканал; Броваритепловодоенергія, а також для Укрзалізниці.

Для інших підприємств, зокрема для Київводоканалу, передбачено підвищення тарифів в один етап – з 1 липня.

Київводоканал уже оприлюднив нові тарифи для жителів столиці. З 1 липня вони зростуть на 10,75 грн (з ПДВ) – в цілому до 41,136 грн за кубометр, зокрема:

  • на централізоване водопостачання – до 22,884 грн/кубометр з ПДВ;
  • на централізоване водовідведення – до 18,252 грн/кубометр з ПДВ.

За підрахунками «Київводоканалу», витрати на сім’ю із трьох осіб, які протягом місяця споживають в середньому 6,5 кубометрів холодної води зростуть на 69,88  гривень на місяць за послуги на водопостачання та водовідведення.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!