В Україні зафіксували перший випадок зараження штамом коронавірусу «Кракен»

1599 0
Цей штам здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.
Фото: DW

Фото: DW

В Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Джерело: Міністерство охорони здоров’я у Facebook

«Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу», – йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами, він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом. 

Читайте також: «Будуть циркулювати чотири штами грипу». Де і кому вакцинуватися у Львові

Технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей штам може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше. Загалом, за наявними даними, з 22 жовтня 2022 р. по 11 січня 2023 р. у 38 країнах  зареєстровано 5288 випадків COVID-19, викликаних субваріантом «Omicron» XBB.1.5. Більшість із них реєструвалися у США (82,2%), Великій Британії (8,1%) і Данії (2,2%).

Нагадаємо, в Україні продовжили карантин через коронавірус до квітня 2023 року.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!