В Україні запровадять електронні акцизні марки

721 0
Електронні марки замінять паперові з 1 січня 2026 року.
фото: hate.trust.ua

фото: hate.trust.ua

Верховна Рада схвалила закон про запровадження електронної акцизної марки. Це надасть можливість простежувати обіг алкогольних та тютюнових виробів. Про це повідомив глава фінкомітету ВР Данило Гетманцев.

«Закон переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат, спростить його та поборе тінь», – зазначив він.

Як йдеться в повідомленні, електронна акцизна марка надасть можливість:

  • відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;

  • контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;

  • кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

Читайте також: В Україні хочуть запровадити акциз на солодкі газовані напої

Зокрема, нова система забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб’єктами господарювання. Обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле. Окрім цього, система ще на етапі замовлення розраховуватиме та виставлятиме рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про довші відпустки та поверення доплат військовим. За цим законом військовим щомісячно виплачуватимуть додаткову грошову винагороду у розмірі 30-100 тисяч грн.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!