В Україні запустили мобільний додаток із списком безкоштовних ліків

4252 0
Відтепер можна знайти дешевший аналог ліків та перевірити, за які препарати треба платити впродовж лікування на стаціонарі, а які можна отримати безкоштовно.
фото: exzim.3dn

фото: exzim.3dn

В Україні запустили мобільний додаток «Ліки Контроль», який допоможе дізнатися, які ліки в лікарні можна отримати безкоштовно. Про це повідомляє в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

В Україні діє Національний перелік лікарських засобів – список ліків, які лікарні мають закуповувати обов'язково, а отже, пацієнт не має за них платити. До Нацпереліку входить обмежена кількість препаратів, а саме - 427 діючих речовин від найбільш поширених хвороб та станів. Мобільний додаток «Ліки Контроль» дозволить визначити, чи виписані пацієнту ліки є в Нацпереліку, а також знайти дешевші аналоги, перевірити, чи входять потрібні хворому препарати до програми «Доступні ліки», ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів.

Читайте також: Які ліки можна приймати одночасно: перелік ресурсів для перевірки взаємодії медикаментів

Як користуватися додатком

1. Встановіть його на смартфон. Завантажити як для iOS, так і для Android можна тут.

2. Введіть у пошук у розділі «Пошук аналогів» МНН препарату. Це назва діючої речовини, яку зазвичай пишуть на упаковці ліків під торговорю назвою. Наприклад, у антибіотика діюча речовина може бути амоксицилін, у протигрибкового – клотримазол, а в препарату від раку крові – іматиніб.

3. Якщо після цього побачите біля назви ліків позначку «Нацперелік» – це означатиме, що вони закуповуються за ваші податки і ви маєте право отримати їх безкоштовно.

Читайте також: Таблетки для історії. Чи збереже Львів ще одну старовинну аптеку

Щоб перевірити, чи наявний препарат саме у вашій лікарні, потрібно перейти в додатку за цим посиланням. Докладніше з Нацпереліком можна ознайомитися на сайті


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!