В Україні знизився рівень булінгу у школах

569 0
Фото умовне

Фото умовне

В українських школах суттєво знизився рівень булінгу порівняно з минулими роками. Про це пише Освіта.ua із посиланням на Національний звіт за результатами дослідження PISA-2022.

«На думку дослідників, зменшення рівня булінгу в школах пояснюється насамперед переходом на дистанційне навчання. Зокрема, в Україні частка учнів, які зазнавали цькувань у закладах освіти, є меншою, ніж у Болгарії, Польщі, Словаччині, Естонії, Молдові, які є референтними для України країнами», – йдеться у повідомленні.

У середньому 14,7% учнів в Україні повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць, а 7% учнів були віднесені до категорії тих, хто часто зазнає булінгу. Схожі показники булінгу спостерігаються також у Грузії.

Читайте також: Не мордувати дітей. Як в Україні змінять навчання у середній школі

Досі від булінгу більше страждають хлопці, аніж дівчата, а також учні з низьким соціально-економічним статусом.

«Цікавим є той факт, що негативний досвід цькування співвідноситься з нижчими результатами учнів з математики. Так, учні, які повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць, набрали на 35,6 бала менше з математики, ніж їхні однолітки, які потрапляли в ситуації булінгу рідше», – кажуть дослідники.

Натомість поширюється кібербулінг, який приходить на зміну цькуванню під час живого спілкування.

Нагадаємо, в українських навчальних закладах планують запровадити безпекові заходи. Серед них металодетектори, охорона поліцією та тривожна сигналізація.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!