В Україну прибула перша вакцина від коронавірусу

1554 0
Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca.
Фото: freepik

Фото: freepik

В Україну із Індії прибула перша партія вакцини AstraZeneca. Йдеться про 500 тисяч доз.

Напередодні, 21 лютого, міністр охорони здоров’я Максим Степанов проконтролював відвантаження цієї партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) із заводу-виробника в індійському місті Пуне. 

Вакцина Oxford/AstraZeneca виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) має локальну (торговельну) назву Covishield. Вона уже офіційно зареєстрована.

Читайте також: Очікують із дня на день. Коли на Львівщині розпочнеться вакцинація від Сovid-19 і чи можна записатися

«Терміново розмитнюємо вантаж і вакцина відразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації», – каже Максим Степанов.

За словами головного санітарного лікаря Ляшка, першими вакцину одразу після прибуття, отримають Житомирська, Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська, Вінницька області та місто Київ. Львів та інші області – наступного дня.

Коли саме прибуде вакцина на Львівщину, наразі точно не відомо. Як зазначила сьогодні заступниця департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Шурпяк, Львівщина отримає 42 тисячі ампул вакцини.

«Спочатку ми говорили про 4 тисячі осіб, які зможемо першочергово вакцинувати. Мова йшла про медиків та осіб похилого віку. Тепер кількість вакцинованих можемо збільшити. Щеплення зможуть отримати 3 тисячі медиків, які працюють у ковідних стаціонарах, а також 3 тисячі працівників екстреної медичної допомоги разом з водіями та увесь персонал ковідних закладів», – зазначила під час сьогоднішнього брифінгу Ірина Шурпяк.

Зараз відбувається формування усіх мобільних бригад та точок вакцинації. Щеплення робитимуть двома способами: через виїзд мобільних бригад на місцях та у точках вакцинування.

Як розповіла Тvoemisto.tv керівниця міського управління охорони здоров’я Наталія Літвінська, наразі отримати щеплення вакциною AstraZeneca зголосилося приблизно 1 400 осіб. І ця цифра щодня змінюється.

«Вакцину, яка прибуде до Львова, зберігатимуть на обласній базі спеціального медичного постачання, що у Брюховичах. Щодня мобільні бригади туди їздитимуть і набиратимуть 100 доз вакцини, якими щепитимуть населення. Як працюватимуть стаціонарні пункти вакцинації, тобто, чи щодня будуть їздити за вакциною, а чи будуть зберігати у себе, наразі до кінця не відомо», – каже Наталія Літвінська.

Нагадаємо, на Львівщині створили 14 мобільних бригад, які будуть вакцинувати населення. Зокрема, у Львові мобільні бригади працюватимуть у 1-ій, 3-тій, 4-тій, 5-тій міських клінічних лікарнях, а також у 1-ій, 2-гій, 3-тій, 4-тій, 5-тій і 6-тій поліклініках Львова.
 

Наскільки готові львівські поліклініки до процесу вакцинації, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!