В Україну привезли Pfizer. Коли почнуть нею вакцинувати і які побічні ефекти

4870 0
Вакцинація препаратом Pfizer розпочнеться 18 квітня в будинках для людей похилого віку.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Сьогодні, 16 квітня, в Україну прибула перша партія американсько-німецької вакцини Pfizer / BioNTech. Як повідомляє НВ, обсяг партії, який прибув нині – лише 117 тис. доз Pfizer. Це перша частина поставок для України в межах COVAX – глобальної ініціативи розподілу вакцин.

Вакцинація препаратом Pfizer розпочнеться 18 квітня в будинках для людей похилого віку. «Завтра, 17 квітня, 29 500 доз роз’їдуться до всіх обласних центрів. 18 квітня розпочнуться перші щеплення. Перші щеплення Pfizer розпочнуться в будинках для людей похилого віку. Робити вакцинацію будуть мобільні бригади»,– заявив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко з нагоди прибуття першої партії вакцини.

Pfizer – перша офіційно сертифікована у світі вакцина, яку стали використовувати в масових кампаніях вакцинації від COVID-19. 8 грудня 2020 року перші щеплення зробили у Великій Британії. Офіційна назва вакцини від Pfizer/BioNTech – Comirnaty, кодова назва препарату – BNT162b2.

22 лютого 2021 вакцину Pfizer / BioNTech проти Covid-19 зареєстрували для екстреного медичного застосування і в Україні.

Вакцину створила німецька біотехнологічна компанія BioNTech у співпраці з американським фармацевтичним гігантом Pfizer. У розробці також брала участь китайська компанія Fosun Pharma.

Що відомо про ефективність вакцини

Уже перші випробування показали, що ефективність вакцини BioNTech/Pfizer складає 95% (94% для людей віком від 65 років). Крім того, розробники підтвердили, що їхня вакцина ефективна також проти британського і південноафриканського штамів коронавірусу, які вважаються більш заразними.

Пізніші дослідження в Ізраїлі показали, що південноафриканський штам коронавірусу «пробиває» захист вакцини Pfizer/BioNTech більш агресивно, аніж інші форми вірусу. Однак її ефективність все ж залишається високою, особливо для захисту від тяжкого перебігу захворювання.

Читайте також: Із чого складаються вакцини, якими українцям роблять щеплення від Covid-19

Зберігати й транспортувати цю вакцину необхідно при температурі не менше ніж -70℃. Однак після прибуття до пункту призначення (наприклад, у центр вакцинації) препарат BioNTech-Pfizer може до п’яти днів зберігатися при температурі від +2℃ до +8℃.

Щоправда, в Міністерстві охорони здоров’я України запевнили, що виробник вакцин переглянув рекомендації та нібито дозволив до місяця зберігати її в контейнерах з сухим льодом при температурі від +2℃ до +8℃. «Головне – міняти сухий лід. Стандарт цієї процедури прописаний, це відпрацьовано з UNICEF, Pfizer і логістом. Після прильоту вакцини Pfizer ми відпрацюємо саме цей механізм», – пояснював головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Чи правда, що вакциною Pfizer можна прищеплювати навіть дітей?

Такі дослідження дійсно проводилися – і успішно. Pfizer і BioNTech вже направили заявку у наглядові органи США, щоб розширити застосування своєї вакцини та дозволити прищеплювати нею підлітків у віці від 12 до 15 років.

31 березня компанія Pfizer опублікувала результати клінічних випробувань свого препарату на дітях у віці від 12 до 15 років. Вакцина виявилася на 100% ефективною для цієї вікової групи.

Скільки всього доз Pfizer привезуть в Україну?

Обсяг першої поставки Pfizer – 117 тис. доз. Це партія, виділена Україні в рамках глобальної програми розподілу вакцин COVAX. Загалом від цієї ініціативи наша країна розраховує отримати 1 млн доз Pfizer (Ляшко обіцяв, що всі їх привезуть до кінця червня 2021 року).

Володимир Зеленський також заявляв, що Україна окремо домовилася з Pfizer про закупівлю 10 млн доз цієї вакцини протягом 2021 року. Перша частина цієї партії має прибути в травні-червні.

Кого в Україні будуть прищеплювати вакциною Pfizer

МОЗ озвучував такі пріоритети для вакцинації препаратом Pfizer (йдеться про використання першої партії в 117 тис. доз):

  • працівники ДСНС;
  • працівники Держприкордонслужби;
  • мешканці та персонал будинків для літніх, соціальні працівники
  • військові.

Який графік вакцинації препаратом Pfizer та що відомо про побічні ефекти

Для повного курсу необхідно ввести дві дози вакцини Pfizer внутрішньом’язово (у плече) з інтервалом 21 день.

Читайте також: Нові штами і утричі більше хворих. Як змінився Covid у Львові і у світі. Інфографіка

Згідно з офіційною інформацією, під час випробувань люди найчастіше заявляли про такі побічні ефекти (як правило, вони відчутніші після другої ін’єкції):

  • болісні відчуття в місці ін’єкції: 84,1%
  • втома: 62,9%
  • головний біль: 55,1%
  • біль у м’язах: 38,3%
  • озноб: 31,9%
  • біль у суглобах: 23,6%
  • підвищення температури: 14,2%

Ці ефекти, типові для багатьох вакцин, є короткочасними і проходять протягом 1−2 діб.

Важка алергічна реакція, згідно з дослідженнями, спостерігається приблизно в 11 випадках на мільйон введених доз вакцини.

Фото: Укрінформ, ВВС


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!