В Україну вперше прибув оригінал Конституції Пилипа Орлика. Де можна побачити

1748 0
Конституцію Пилипа Орлика привезли в Україну вперше за 311 років з часу її створення.
Фото: АрміяInform

Фото: АрміяInform

В Україну прибув оригінал Конституції Пилипа Орлика з нагоди святкування 30-ї річниці незалежності. Побачити історичний документ всі охочі матимуть можливість з 16 серпня до 14 листопада цього року у Софійському соборі в Києві. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика Україні надав у позику уряд Швеції. Як зазначається, прибуття цього документа на територію нашої країни вперше за час незалежності є кроком у відновленні історичної тяглості України від часів Русі і до нині.  

Читайте також: Глави держав та духовні лідери привітали Україну з Днем Незалежності

«Чому документ такий унікальний? Це перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони. У ній вже тоді йшлося про цілісніть і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою», – пише у Телеграм-каналі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він додає, що латиномовна конституція буде представлена на шведській виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII- XVIII ст.» у Софії Київській. На експозиції також будуть представлені три старовинні предмети тих часів. Це булава гетьмана Пилипа Орлика з Міської бібіліотеки Лінчопінга, і ті, що зберігаються в Україні – Мощехранительниця (знак Гідності Голови Української Держави або Клейнод Гетьмана Івана Мазепи) та два оригінали універсалів гетьмана Івана Мазепи.

Для довідки

Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля Тягині на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Документ містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках – українською та латинською мовами, також має дві староукраїнські редакції. Власне, оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, що і привезений в Україну, зберігається у Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!