В які банки слід вкладати: топ кращих за версією Forbes

3468 0
Журнал Forbes опублікував щорічний банківській проект: "Рейнтинг життєдайності найбільших українських банків". Мета рейтингу − виявити банки з найвищою внутрішньою здатністю пережити період системної нестабільності.
фото: plus.bankografo.com

фото: plus.bankografo.com

Для розрахунку «Рейтингу життєздатності найбільших українських банків» автори використовували традиційні фінансові показники, серед яких − індикатори ліквідності, рентабельності, капіталізації, а також якісні оцінки безперебійності платежів, підтримки акціонерів та ризиків країн їх походження.

Розрахунки здійснено на основі даних фінансової звітності банків станом на 01.01.2016, також враховувалися дані НБУ за підсумками трьох кварталів та звітність, яку публікує АУБ.

Лідери рейтингу

До лідерів рентингу, у групу А, за результатами 2015 року, потрапили американський Сітібанк, австрійський Райффайзен Банк Аваль і французький Креді Агріколь Банк. Високий рівень життєздатності, згідно з рейтинговою методикою Forbes, також підтвердили німецький ПроКредит Банк і голландський ІНГ Банк Україна.

Ці західні фінустанови не тільки вижили у часи системних потрясінь, а й зберегли стратегічний інтерес до українського банківського ринку, що виразилося в докапіталізації та кредитній підтримці з боку материнських холдингових груп.

У групі B з середнім рівнем життєздатності − 12 банків, з яких чотири − іноземних, три − державних, інші − приватні вітчизняні.

Французький УкрСиббанк під керівництвом Філіппа Дюмеля нарощує капітал і частку ЄБРР у структурі власності. Минулого року акціонери банку прийняли рішення збільшити статутний капітал банку в 3,5 рази за рахунок додаткового випуску акцій. Капітал зросте на 4,5 млрд гривень − до 6,2 млрд гривень.

Польський КредоБанк за минулий рік збільшив власний капітал удвічі − до понад 1 млрд гривень. Зокрема, в IV кварталі було оголошено додатковий випуск акцій банку на суму 330 млн гривень, які були викуплені стратегічним акціонером PKO Bank Polski SA.

Сусідами по групі виявилися також Альфа-Банк і UniСredit Bank.

Ощадбанк, балансуючи в рейтингах авторів між середнім і хорошим рівнем життєздатності, цього разу опинився в групі В, але в безпосередній близькості до лідерів. Найбільший державний банк країни, незважаючи на хороші показники фінансової підтримки і капіталізацію, має порівняно великий обсяг неробочих активів.

ПриватБанк, згідно з рейтинговою методологією Forbes, демонструє хороші показники рентабельності, системної значущості та безперебійності виплат, але генерує вищі ризики порівняно з лідерами рейтингу через перевищення нормативу максимального кредитування пов'язаних осіб: 45% при вимогах Нацбанку не більше 10%. Крім того, лідер банківського сектору, який залучає більше третини депозитів населення країни, на початок грудня мав порівняно низьку достатність капіталу, потребу у формуванні додаткових резервів під проблемну заборгованість і велику залежність від настроїв вкладників.

Нижче середнього

Група С із задовільним рівнем життєздатності складається з приватних українських і російських фінустанов. Для цієї групи характерні менш сприятливе поєднання фінансових показників надійності, низький рівень підтримки акціонерів або ж вищий тиск геополітичних ризиків. Банки в основному мають негативну рентабельність, проблеми з токсичністю кредитного портфеля, менше забезпечені ліквідними коштами. Деякі з них встигли побувати в неприємному становищі з точки зору PR-активності.

Наприклад, «Сбєрбанк Росії» в листопаді вирішив змінити назву на «Сбєрбанк», ймовірно, з метою дистанціюватися від країни походження. Відразу ж після цього Ощадбанк заявив, що ця назва порушує його права інтелектуальної власності.

Разом з тим за умови активного включення акціонерів у процес докапіталізації і зниження військової напруженості банки групи С можуть покращити позиції в наступному випуску рейтингу, оскільки виконують свої зобов'язання перед вкладниками.

Аутсайдери

У групі D залишився Platinum Bаnk. Незважаючи на те що інтенсивність скарг від роздрібних клієнтів на фінансових форумах з приводу проблем із поверненням валютних депозитів у новому році зменшилася, все ж «осад лишився». Не сприяє платіжній репутації банку і рішення Господарського суду Києва від 24.12.2015 про те, що Platinum Bаnk повинен погасити прострочену заборгованість по депозитній лінії компанії «МТС-Україна» в розмірі 250 млн гривень.

Крім фактора безперебійності виплат, на рейтинг банку вплинули відносно низькі показники прибутковості, ліквідності й достатності капіталу, а також значне перевищення нормативу максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними особами. Однак банк продовжує обслуговувати клієнтів і докапіталізовуватися за рахунок коштів інвесторів, збільшивши статутний капітал на 360 млн гривень − до 859,78 млн гривень шляхом додаткового випуску акцій.

Довідка. Рейтинг життєздатності банків - інформаційний проект оцінювання надійності найбільших банків України. Він враховує найважливіші фактори фінансової стійкості, які можна розрахувати на основі публічної інформації для платоспроможних банків.

Здатність банку переживати періоди системних дисбалансів визначається як загальна сума балів факторів стабільності – від 1 до 4, зважених на важливість кожного фактора – від 0 до 1. Залежно від загального заліку банки розподіляються на групи – A, B, C або D.

Джерела даних: показники фінансової звітності, опубліковані на офіційних сайтах АУБ, НБУ і на корпоративних сайтах банків, що беруть участь у рейтингу. Для визначення фактора «Підтримка та ризики власників» використовується офіційна інформація НБУ про власників істотної частки банку, а також дані інформагентств Forbes.

Під час підготовки методики рейтингу до уваги беруться такі фактори, що визначають життєздатність банків.

·Відповідність капіталу активам

·Проблемність кредитів

·Підтримка і ризики власників

·Рентабельність

·Ліквідність банку

·Безперебійність виплат

·Системне значення банку

Джерело: forbes.net.ua

Опублікувала Мар'яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!