Цієї зими львів'янам загрожує три віруси грипу. Скільки коштує вакцинуватися

2489 0
Цього сезону у Львові та області будуть циркулювати три віруси грипу. Поки що поліклініки забезпечені вакцинами не в достатній кількості, оскільки зараз їх тільки завозять. Водночас як у місті так і в області кількість хворих цього року менша, ніж за аналогічний період минулого.
Фото: ella.paraguay.com

Фото: ella.paraguay.com

Львів’яни цього сезону можуть захворіти на грип А H1/N1 Каліфорнія, грип  H3/N2 Техас або грип В Массачусетс. З грипом  H3/N2 Техас в останні роки не зустрічалися, тож цього року він буде новим, повідомив tvoemisto.tv заступник начальника ГУ Держсанепідемслужби у Львівській області Олег Когут

За його словами, як правило, грип А важче протікає, ніж В, але який з них найнебезпечніший, покаже епідсезон.

Єдиний засіб профілактики грипу – це вакцинація, стверджують лікарі. Однак за статистикою на Львівщині вакцинуються менше ніж 1% людей.

«У нас чомусь до вакцинації досить легковажно відносяться, за кордоном вакцинуються 50-70% населення, у нас – менше 1%. На Львівщині прищепилося трохи більше, ніж 4 500 людей. Це вкрай незадовільно і навіть нереально створити так званий імунний прошарок, який став би бар’єром розповсюдження вірусу», - розповів Олег Когут.

Робити щеплення радять людям, які мають контакти з великою кількістю осіб, наприклад, медичним працівникам, людям з хронічними захворюваннями, особам від 60 років та дітям.

Вакцинацію можна робити лише у полікніках, а не в домашніх умовах, оскільки після уколу потрібне спостереження за людиною хоча б впродовж години. Хоча вакцина від грипу майже не дає ніяких побічних ефектів, зауважив заступник начальника санепідемслужби Львівщини.

За його словами, вакцина «Інфлувак» з’явиться в аптеках на початку жовтня. Про такі вакцини як «Флюарикс» наразі інформації немає.

Вартість щеплення від грипу - від 80 до 130 грн.

Минулого року на Львівщині було 7 400 хворих на грип, цього року хворих поменшало – 6 800 осіб. Схожа ситуація і у Львові – за минулий тиждень захворіло 2 918 людей, минулго рокуу цей час було 3 655. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!