Верещук у Львові зустрілася із польським міністром. Про що говорили

761 0
Сторони домовилися надавати всебічну підтримку українському та польському бізнесу в їхній співпраці при реалізації спільних проєктів.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

Сьогодні, 11 березня, у Львові відбулось 9-те засідання українсько-польської міжнародної комісії з питань економічного співробітництва.

Участь у ньому взяли делегація з України на чолі з Віцепрем’єр-міністром України – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук, яка є співголовою Комісії, а також делегація Республіки Польщі з міністром розвитку та технологій Кшиштоф Гетьман.

«Наша комісія є прикладом є, що ми можемо і вміємо домовлятися і робимо це із результатом для наших народів», заявила Ірина Верещук, передає Tvoemisto.tv

Про що говорили

Під час Пленарного засідання Комісії, що тривало в режимах офлайн та онлайн, учасники обговорили комплекс питань двостороннього співробітництва в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну у сферах торгівлі та інвестицій, енергетики (в тому числі альтернативної) та енергоефективності, захисту довкілля і природних ресурсів, туризму, сільського господарства, космосу, літакобудівної промисловості  та ветеранської політики.

Детальніше:

Торгівля й інвестиції

Комісія визнала прагнення України стати повноправним членом ЄС та докладені зусилля для подальшого повного виконання Угоди про асоціацію, зокрема положень про поглиблені і всеохопні зони вільної торгівлі. Необхідним інструментом для цього є План пріоритетних дій щодо посиленого впровадження ПВЗВТ між Україною та ЄС у 2023-2024 роках. Сторони також домовилися надавати всебічну підтримку українському та польському бізнесу в їхній співпраці при реалізації спільних проєктів.

Також йшлося про посилення співпраці у сфері реалізації проєктів з застосуванням інструментів (передусім фінансових) міжнародних організацій та міжнародних фінансових інституцій (структур ООН, Групи Світового банку, банків розвитку). Обговорили можливість пролонгації торгівельних преференцій ЄС для України.

Енергетика

Українська сторона поінформувала про нагальні потреби відновлення української енергетичної інфраструктури, що зазнала значної шкоди через повномасштабне вторгнення рф, зокрема ракетні атаки. Обидві сторони обговорили можливість участі Польщі у відбудові енергетичної інфраструктури України.

Сільське господарство

Комісія відзначила зустрічі міністрів сільського господарства України та Польщі, спрямовані на оцінку ситуації в аграрному секторі, й ухвалення рішень щодо сприяння експорту української сільськогосподарської продукції. Сторони підтвердили своє прагнення продовжувати двостороннє співробітництво у сфері сільського господарства. Польська сторона своєю чергою висловила зацікавленість у співпраці з відновлення аграрного та продовольчого секторів України, які зазнають значних втрат у зв’язку з триваючою російською агресією в Україні.

Ситуація на кордоні

Серед найбільш актуальних питань, що порушувалися: пошук можливостей знаходження технічного рішення для переміщення української агропродукції через кордон та усунення обмежень руху транспортних засобів перед спільними пунктами пропуску.

Українська сторона закликала польську сторону розробити механізми й інструменти впливу для недопущення будь-яких обмежень руху транспортних засобів перед спільними пунктами пропуску, а також забезпечення вільного доступу до під’їзних шляхів до пунктів пропуску.

Митниця

Обговорили реалізацію пілотного проєкту з обміну попередньою митною інформацією на українсько-польській ділянці кордону в одному з пунктів пропуску протягом 2024 року.

Медична евакуація

Сторони домовилися активізувати співробітництво між Україною та Республікою Польща у сфері охорони здоров’я. Зокрема, дійшли згоди продовжити взаємодію щодо розробки та реалізації програм лікування (в тому числі у сфері трансплантології) та реабілітації громадян України (зокрема, функціонування хабу MEDEVAC у Жешуві), які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації, узгодити алгоритм повернення громадян України, які пройшли лікування в межах програми MEDEVAC (програма медичної евакуації за кордон).

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!