Верховний Суд скасував незаконні судові рішення щодо «Садиби Дмитрієва» у Києві

896 0
Уже кілька років тривають судові тяганини стосовно статусу пам’ятки «Садиба купця Дмитрієва» на Подолі.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Цього разу за збереження історичної спадщини взялися у столичній прокуратурі, яка у Верховному Суді домоглася скасувати незаконні судові рішення щодо статусу пам’ятки «Садиба купця Дмитрієва». Про це повідомили у пресслужбі столичної прокуратури.
 
Київська міська прокуратура оскаржила у Верховному Суді рішення судів попередніх інстанцій, якими пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення – комплекс будівель «Садиба міська купця Дмитрієва Й.М.» виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
 

У прокуратурі нагадали, що садиба купця Дмитрієва розташована в історичній частині Подолу на вулиці Хорива. Пам’ятка збудована за проєктом відомого архітектора О. Кривошеєва та складається з декількох будинків.

Унікальний комплекс є важливим елементом садибної забудови Подолу, у якій поєднувалися житлові, промислові та торговельні функції, що було характерним для історичного середовища XIX століття.

У 2017 році у пам’ятки з’явився власник – комерційна структура. За її позовом суди першої та другої інстанцій скасували пам’яткоохоронний статус «Садиби купця Дмитрієва» та виключили пам’ятку з Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Читайте також: алгоритм дій, якщо застрягли в ліфті

Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів та з метою захисту історичної спадщини Київська міська прокуратура оскаржила їх у найвищій судовій інстанції.

Переглядаючи цей спір, Верховний Суд підтримав позицію прокуратури щодо помилковості висновків судів попередніх інстанцій, скасував їх та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції, повідомили у відомстві.

Нагадаємо, у серпні 2022 року суддя Північного апеляційний господарського суду скасувала рішення про повернення до комунальної власності Садиби Дмитрієва 19 століття на Подолі. Тож тоді рішенням суду, п'ять історичних пам’яток повернулися у власність ПП «Конвалія-Нерухомість», яка планувала зведення ТРЦ на їх місці, що означало знищення пам’ятки архітектури та містобудування.

Ігор Ющенко

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!