Від Франка до Лема: 10 ювілейних дат Львова у 2016 році

2437 0
У 2016 році у Львові відзначатимуть багато знаменних дат. Пропонуємо 10 ювілейних дат, які святкуватимуть у місті Лева впродовж нового року.
фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

760 років першої згадки про Львів. Перша письмова згадка про Львів була знайдена у Галицько-Волинському літописі і датується вона 1256 роком, коли навесні сталася у місті Холмі пожежа (тепер територія Польщі) – така велика, що, за словами літописця, її було видно аж зі Львова. Звичайно, що поселення на території Львова було й раніше. Археологи стверджують, що ще 20 тисяч років тому. Але своє літочислення місто веде від першої документальної згадки.

160 років від дня народження Івана Франка. 27 серпня 1856 р. майбутній громадський діяч, мислитель і письменник народився в селі Нагуєвичі в Дрогобицькому повіті (на той момент – територія Австрійської імперії). Франко відомий як один з ідеологів та організаторів Української радикальної партії, яка діяла в Австрії. Однак у світову культуру він увійшов насамперед як письменник, поет і автор творів «Захар Беркут», «Украдене щастя», «Борислав сміється». У 1916 р. він був номінований на Нобелівську премію в галузі літератури, але розглянути його кандидатуру комісія не встигла – 28 травня Франко помер.

150 років з дня народження Михайла Грушевського. 29 вересня 1866 р. в місті Холмі (тепер територія Польщі) народився один із найпомітніших українських державних і політичних діячів, історик Михайло Сергійович Грушевський, голова Центральної Ради Української Народної Республіки. У Львові вчений прожив 20 років (1894-1914 рр.). Професор Львівського університету, багаторічний голова Наукового Товариства ім.Шевченка у Львові  за своє життя написав більше двох тисяч наукових праць, найцінніша з яких– «Історія України-Руси».

205 років від дня народження Маркіяна Шашкевича. Український письменник та культурно-громадський діяч народився 6 листопада 1811р. в с. Підліссі, Золочівського повіту в Галичині, в сім’ї священика та став зачинателем нової української літератури в Галичині. Перший в нових часах речник відродження західноукраїнських (галицьких) земель Шашкевич був одним з поетів «Руської трійці», організатором цього гуртка і невтомним культурним діячем.

165 років Івана Левинського. Підприємець, архітектор і меценат. Нині це ім’я здебільшого відоме тільки вузькому колу фахівців, та на початку минулого століття в промислових і творчих колах воно називалось одним із перших. Народився майбутній архітектор 1851 року в селі Долина на Франківщині. Закінчив Технічну академію у Львові, в місті, котре стало його покликанням, долею й музою.

Доволі швидко здобув авторитет здібного архітектора-новатора, його проекти були не просто функціонально зручними, але й естетично довершеними. Одним із перших в Україні зайнявся новим для свого часу промисловим будівництвом. Своїм сучасникам запам’ятався як талановитий підприємець, і щедрий меценат.

145 років від дня народження Філарета Колесси. Вчений зі світовим ім’ям, багатогранна і плідна діяльність якого стала видатним внеском в розвиток української фольклористики і літературознавства народився 17липня 1871 р. в с. Татарське (нині Піщане) на Львівщині в сім’ї священика. Вчений справедливо вважається фундатором української наукової музичної фольклористики.

140 років від дня народження Ілларіона Свєнціцького . Народився український вчений філолог і мистецтвознавець у Буську 7 квітня 1876 р. в родині вчителя.

З 1905 по 1952 роки науковець працював на з посаді директора Державного музею українського мистецтва. Був фаховим музеєзнавцем. Вивчав орнаменти рукописних книг, гравюри, іконопис. Цікавився і сучасним для нього мистецтвом. У 1931 році організував у Національному музеї галерею українських модерних картин. Активно відстоював так зване буржуазне мистецтво – полотна Олекси Новаківського, Модеста Сосенка, Фотія Красицького, Петра Холодного, Михайла Бойчука, Святослава Гординського, Олени Кульчицької, Микола Глущенка, Георгія Нарбута, які радянська влада намагалася знищити.

130 років від дня народження Івана Крип’якевича. Український історик народився 25 червня 1886 р. у Львові в родині священика. У1904—1909 pp. навчався на філософському факультеті Львівського університету. Наукову діяльність розпочав під керівництвом М. Грушевського та став одним із найвідоміших його учнів.

Найважливіші історичні праці І. Крип’якевича присвячені періоду козаччини і Хмельниччини також І. Крип’якевич — автор багатьох праць з історіографії. Написав і опублікував низку науково-популярних нарисів з історії України. Але, насамперед варто згадати його «Історичні проходи по Львові».

125 років від дня народження Євгена Коновальця, полковника, організатора і провідника ОУН. Народився він 14 червня 1891 р. в с. Записів, що на Львівщині, в родині священика. Закінчивши 1901 р. народну школу в Зашкові, вступив до української Академічної гімназії у Львові. Після закінчення якої студіював право на юридичному факультеті Львівського університету.

У Львові Коновалець взяв на себе керівництво Українською військовою організацією (УВО). Перебуваючи в еміграції готував підґрунтя для створення Організації українських націоналістів, яка остаточно сформувалася на І Конгресі у Відні в лютому 1929 р., яку він і очолив. Є. Коновалець був проголошений головою Проводу українських націоналістів. На своєму посту він перебував майже 10 років, ініціював повстання громадських організацій поборницького характеру у Франції та Австрії, намагався порушити українські питання на форумі Ліги націй.

95 років від дня народження Станіслава Лема – польського письменника-фантаста.

Народився Станіслав Лем у Львові 12 вересня 1921 року. Навчався у львівському медичному інституті. Після відомого “визволення” радянськими військами Західної України жив у Кракові. Багато десятиліть йому належало чільне місце у світовій фантастиці. Твори його перекладені на понад сорок мов.

Про свої дитячі та юнацькі роки , які минули у Львові Лем розповів у книзі «Високий Замок» (1966).

Джерело: photo-lviv.in.ua

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!