Від початку року на Львівщині зафіксували 18 випадків сказу

2131 0
Це майже половина від минулорічної статистики.
Фото умовне

Фото умовне

Від початку 2023 року у Львівській області виявили 18 випадків захворювання на сказ серед тварин. Про це в ефірі Українського радіо Львів повідомила головна спеціалістка Держпродспоживслужби у Львівській області Юлія Сторчак.

За її словами, цьогоріч сказ виявили у 9 лисиць, восьми собак та одного кота.  Це майже половина від минулорічної статистики. Оскільки у 2022 році зафіксували 40 таких випадків: 18 лисиць, 10 собак, 9 котів і троє коней. Через воєнний стан заборонено розкидати з літаків ліки від сказу, тому єдиним способом побороти хворобу є вакцинація домашніх тварин. 

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради від МОЗ

З початку року у районах Львівщини, де зафіксовані випадки сказу, вакцинували понад 24 тисячі собак, 23 тисячі котів, 59 коней, 224 голови великої рогатої худоби і 70 голів дрібної рогатої худоби.

З словами епідеміологині Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Ірини Фесенко у коментарі Tvoemisto.tv, на Львівщині є вакцина від сказу «антирабічний імуноглобулін». У випадку укусу, ослинення, подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу в найближчий медичний заклад. 

«Потрібно одразу звертатися в найближчу лікувальну установу, травмпункт, амбулаторію. Лікарі оглянуть і визначать чи призначати лікування. У Львові, здебільшого, мешканці звертаються у 8-му лікарню до рабіологів. Вакцинуватися потрібно до 24 годин. Не можна чекати наступного ранку чи дня», – підкреслила вона.

Нагадаємо, що у січні 2023 року кількість випадків зараження сказом зросла вп'ятеро у порівнянні з аналогічним місяцем 2022 року. Цьогоріч епідеміологи зафіксували 10 таких випадків, а у січні 2022 – два.

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!