Польські перевізники відмовились розблокувати пункти пропуску: яка ситуація зараз

705 0
Поляки протестують від 3 листопада.
Фото: Мінінфраструктури

Фото: Мінінфраструктури

Відбулись чергові тристоронні перемовини щодо розблокування пунктів пропуску на кордоні із Польщею. У них взяли участь українська та польська сторони, а також представники Директорату Єврокомісії з питань транспорту та мобільності. Про результати розмови повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад та інфраструктури. 

«15 листопада провели перемовини на пункті пропуску «Дорогуськ». Ключове питання – напрацювання спільних рішень для розблокування кордону», – йдеться у повідомленні.

Основною вимогою протестувальників залишається повернення до системи дозволів. У Мінінфраструктури наголосили, що ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона.

«У DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року»– зазначили у відомстві. 

У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили, тож триває пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію.

Читайте також: В Україні затвердили нові правила перетину кордону для вантажівок. Що змінилося

Додамо, польські перевізники розпочали раніше анонсований страйк 3 листопада.

Вони вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;

  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;

  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;

  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;

  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;

  • отримати доступ до системи «Шлях».

Нагадаємо, протестувальники наразі блокують три пункти пропуску: Ягодин – Дорогуськ, Краківець – Корчова, Рава-Руська – Гребенне. На всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!