Де поховають львівського барда і поета Андрія Панчишина

2055 0
Не стало відомого українського співака, журналіста, поета, громадського діяча й відомого львівського батяра Андрія Панчишина. Поховають митця на Байковому кладовищі у Києві.
фото: zaxid.net

фото: zaxid.net

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив письменник Юрій Винничук. «Прилетіла з Києва сумна звість: помер поет і бард Андрій Панчишин, із яким ми разом – а ще з Віктором Морозовим і Тарасом Чубаєм – творили театр «Не журись!» Під час Майдану Андрій з Морозовим запустили в інтернет багато бойових патріотичних пісень. А перед тим Морозов видав кілька батярських дисків, для яких Андрій написав дотепні батярські тексти», – написав Винничук.

Ховатимуть Андрія Панчишина о 14 годині на Байковому кладовищі в Києві. Проте, Юрій Винничук зауважує, що доречніше було б це зробити у Львові. «Андрій помер у Києві і ховати його збираються там, де його мало хто знає – у Києві. Однак Львів повинен втрутитися у цю справу, бо родина його живе у Львові, він писав для Львова, оспівував Львів і був, може, останнім справжнім львівським бардом і одним з небагатьох носіїв львівського балаку. А ще ж врешті решт – депутатом першої демократичної обласної ради», – написав Винничук.

Андрій Панчишин був однією із зірок знаменитого львівського кабаре-театру «Не журись». Наприкінці 1980-х років, в останні роки радянського періоду, він випробував межі гласності через оригінальну і сміливу суміш патріотизму, політичної сатири та художніх вмінь – висміював радянську систему через призму гумору. Наприкінці 1980 – початку 90-их років хіба глухонімий не наспівував Андрієвих пісень. Для багатьох також ім’я Андрія Панчишина асоціюється з так званою музикою у стилі Майдану – взимку 2014 року пісні знаменитих львівських батярів Андрія Панчишина та Юрія Винничука виконував на Майдані Віктор Морозов. А в травневі святкові дні міста, коли у нас традиційно святкують День батяра, у Львові презентували книжку Андрія Панчишина «На вулиці батярській».

Джерело: IA ZIK, Zaxid.net

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!