Київ

Військовий меморіал під Києвом почнуть будувати в кінці листопада

1250 0
Кладовище мають створити у Гатненській громаді під Києвом
Арлінгтонський військовий цвинтар у США. Фото із відкритих джерел

Арлінгтонський військовий цвинтар у США. Фото із відкритих джерел

У Міністерстві у справах ветеранів України планують розпочати будівництво Національного військового меморіального кладовища наприкінці листопада 2023 року. Про це повідомив перший заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

«Технічно й документально роботи розпочалися. Отримано низку технічних умов щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища. Безпосередньо саме будівництво плануємо розпочати наприкінці листопада, і здачу першої черги, для того, щоб могли проводити поховання наших полеглих героїв, до кінця 2023 року», – зазначив Порхун.

Нагадаємо, у серпні уряд прийняв постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо проєктування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Це дозволить прискорити терміни створення меморіального комплексу.

Місце розташування було обрано за такими критеріями: загальна площа земельної ділянки має бути більше ніж 100 гектарів з урахуванням санітарних норм та можливістю будівництва меморіального комплексу, зручна локація з наявним громадським транспортом, можливість проведення офіційних церемоніальних заходів. І найголовніше – ділянка не повинна мати юридичних перепон, які здатні зупинити будівництво кладовища.

НВМК включатиме комплекс споруд та площ: військове кладовище, музей, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії.

«Політика Героїв є дуже важливою, особливо зараз, коли наша країна знаходиться у стані війни. І пам'ять про тих, хто віддав найдорожче – своє життя – за свободу і незалежність України, має бути гідно увічнена. Національне військове меморіальне кладовище створюється вперше в історії нашої держави. Ми беремо за основу Арлінгтонський національний цвинтар. Поховання тут здійснюватимуться за згодою родин полеглих Захисників і Захисниць України», – наголосив Порхун.

Нагадаємо, 20 квітня 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку під створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

Але, як заявили у Мінкульті, ділянка, визначена для будівництва Національного військового меморіального кладовища, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами, адже визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!