Київ

Власник 200-річної будівлі на Подолі доводить, що вона нібито не має цінності

1772 0
На ділянку оформлено містобудівні умови та обмеження на будівництво 9-поверхової офісної будівлі
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Компанія-забудовник передала у Міністерство культури документи, щодо начебто відсутності історико-архітектурної або будь-якої іншої цінності Садиби Бубнових, 1822 р. на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 б. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

«Днями стало відомо, що на адресу Міністерства культури та інформаційної політики України від компанії-забудовника надійшли документи, щодо начебто відсутності історико-архітектурної або будь-якої іншої цінності Садиби Бубнових, 1822 р.», - написав він у Facebook.

Садиба є однією з найстаріших нині збережених зразків забудови старого Подолу — їй 202 роки. Будинок 1822 року побудови не був пам’яткою, однак розташований на території Історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». З липня 1812 року ділянкою володів купець Михайло Бубнов. Він спорудив на території одноповерхову наріжну кам’яницю і облаштував там лазні. Після 1884 року частину приміщень у садибі Бубнових переобладнали під житло й торгівлю.

У січні 2024 р. Київським науково-методичним центром з охорони та реставрації пам'яток було розроблено документацію на включення садиби до Державного реєстру пам’яток.

Як могла виглядати пам'ятка у разі реставрації — показала спільнота Спадщина.

Як ми писали, 25 вересня будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини столиці.  Попри це, забудовник частково демонтував її дах та розібрав один з фронтонів.

Вже 2 листопада Київрада підтримала рішення про передачу забудовнику будівлі на Набережно-Хрещатицькій 13.

На її місці хочуть облаштувати діловий центр із закладом громадського харчування.  Замовник будівництва – ТОВ «Корпоративні рішення ЛТД». 

За даними Opendatabot, кінцевими бенефіціарами ТОВ «Корпоративні рішення Лтд» до 17 серпня 2023 року були Олексій Брусов та Іван Плачков (на фото поруч із Віталієм Кличком). За даними Youcontrol, зараз це Олексій Брусов та Володимир Дробот.

Раніше ця будівля належала «Київенерго», яким керував Плачков.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!