Власник приміщення у Львові, де зруйнували мозаїку, пояснив, чому її демонтували

3186 0
Мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту.
ФОТО: ЮРІЙ ВОЛОЩАК

ФОТО: ЮРІЙ ВОЛОЩАК

У Львові на вулиці Володимира Великого, 2 знищили унікальну мозаїку авторства художника Богдана Сойки. Про це повідомив архітектор Юрій Волощак. Як повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту та мала охоронний статус, тому вона має бути відновлена, а винні – покарані. 

«Мозаїка була внесена нами в перелік мозаїк, які підлягають захисту. Мала охоронний статус. Ця мозаїка розташована всередині будівлі, яка у приватній власності», – зазначав він.

Читайте також: У Львові мозаїку біля Винниківського ринку вилучили з-під охорони

За словами власника приміщення, де була розміщена мозаїка, директора ТДВ «Торгпреса» Сергія Васечка під час брифінгу 2 жовтня, вона містила комуністичну символіку. Йдеться, зокрема, про згадку леніна на одній із книжок в руках жінки, що зображена на мозаїці. Проте цей надпис прибрали із обʼєкта ще після прийняття незалежності України.

«Я знаю про історію з «Океаном», але та мозаїка не мала радянських символів. На цій був ленін, тому для мене вона не несла жодної цінності. Через дощі стіни в приміщенні постійно вологі, мозаїка щодня обсипалася і ці частинки просто підмітали та викидали. Мені здається, що цей шум підняли не задля збереження мозаїки, а щоб зберегти радянський об'єкт», – пояснив він.

Як зазначив власник приміщення, жодного елемента мозаїки не збережено. Попри це, він готовий долучитися до відновлення об'єкта.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку на магазині «Океан»

За словами керуючої справами викнкому Наталії Алєксєєвої у коментарі Tvoemisto.tv, поліція проведе розслідування в межах 298 статті Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за руйнування об'єкта культурної спадщини. Також санкція статті передбачає штраф та позбавлення волі на строк до 3 років. 

«Ми сподіваємося, що механізм відновлення буде швидшим та ефективнішим, тож ми зможемо, спільно із власниками, якісно відновити мозаїку. З Океаном у нас був успішний досвід відновлення у співпраці. Також ми створили публічний реєстр мозаїк. Але наразі не маємо інформації щодо руйнувань чи пошкоджень інших об'єктів. Минулого року на Личаківській був випадок, коли власники намагалися вивезти панно, але міськрада зупинила це. В переліку мозаїк, що мають охоронний статус є 81 об'єкт», – підкреслила Наталія Алєксєєва.

Нагадаємо, що мозаїка «Інформаційний простір» була розміщена у вестибюлі видавництва «Вільна Україна». Вона була виконана в 1981 році зі смальти майже на усій площі стіни. Тепер від мозаїки залишився лише контур на цементі. 

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!