Волонтер Святослав Літинський прокоментував ранкові обшуки у його домі

3963 0
Зі слів волонтера, упродовж останнього місяця його не раз провокували на продаж гуманітарної допомоги.
Фото: Facebook

Фото: Facebook

Сьогодні вранці, 8 вересня, у Львові правоохоронці прийшли з обшуками до відомого громадського діяча та волонтера Святослава Літинського. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Двері поліції відчинила його дружина. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив Святослав Літинський.

«Я поїхав купувати наступний автомобіль для армії. Прийшли додому вранці, сказали, що поліція, принесли повістку. Як виявилося, вони збрехали просто. Дружина відразу подзвонила мені, каже, Святославе, тут хтось прийшов, запитала, що робити. І я чув власне їхню розмову, коли вони казали, що принесли повістку», – каже чоловік.

Читайте також: Поліції це не вигідно. Літинський назвав перешкоди для волонтерів, які купують автомобілі для ЗСУ

Зі слів Літинського, раніше Голосіївський суд видав ухвалу про проведення обшуків в активіста та волонтера. Неодноразово його та інших львівських волонтерів намагалися спровокувати, пропонували продавати гуманітарну допомогу. Тепер, імовірно, через те, що нічого раніше не вдалося зробити, вирішили «прийти і щось знайти», зауважує Літинський.

«Нам у нашій спільноті за останній місяць фактично не раз пропонували продати гуманітарну допомогу у Львові. Але говорили це іншими словами: нібито у нас підрозділ, потрібно для армії, допоможіть нам купити автомобіль. Ми відповідали, що добре, ми поїдемо за кордон, скажіть приблизну вартість, ми купимо, привеземо для вас, поремонтуємо. У мене є збірка, люди дають власні кошти. Але ці «провокатори» в той момент зникають, кажуть «ні-ні, нам тільки у Львові, ви нам у Львів вже привезіть, а ми вам всі витрати тоді компенсуємо.

Насправді вони чітко підводять до порушення Кримінального Кодексу, який забороняє продавати гуманітарну допомогу. Автомобіль до перетину кордону – це автомобіль, а після – гумдопомога. З такими пропозиціями до нас телефонували раз, другий, третій. А ми відмовлялися. І ось відбуваються такі речі. Не знаю, на що вони сподіваються – може, щось знайти, може, щось підкинути», – пояснює Святослав Літинський.

Відомо, що обшуки проводять київські правоохоронці. Він також додав, що у нього є декілька правозахисників, які вже працюють. 

Як написав у Facebook Ростислав Коваль, обшуки ще тривають, дружину Святослава забрала «швидка». Також зазначає, що слідчий втік з місця обшуку.  

Читайте також: «Держава мала б допомогти волонтерам». Святослав Літинський про кримінальні справи

На думку підприємця та волонтера Романа Зафійовського, з одного боку виглядає так, що поліція не хоче напружитися, щоб шукати реальні злочини. У ситуації з автомобілями легше причепитися, аніж, наприклад, до перевезення продуктів, ліків чи дронів, оскільки авто є номерним предметом, відтак, можна знайти якусь «помилку» у процесі перевезення.

«Наприклад, не так підписано акт прийому-передачі, або волонтер перевозив через кордон і не правильно оформив документи, чи митник щось не так зробив. Ланцюжок значно легше розкрутити, ніж вишукувати реальні історії. Насправді ж це – найпримітивніша форма всього, що відбувається. З іншого боку, я знаю Святослава, і знаю, що він просто «схиблений» на правильності, судових рішеннях, веденні документів. Тому мені просто не вкладається в голову, кому з адекватних, розумних слідчих прийшла думка спробувати «доблесно» виконати свою роботу», – вважає Роман Зафійовський.

Зазначимо, що сьогодні вранці, 8 вересня Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. 

Відомо, що з обшуками того ж дня прийшли також до ще одного львівського волонтера Назарія Островського. Про це він він написав на своїй сторінці.

«Обшуки провели і в моєму недобудованому будинку біля Львова де якраз майстри роблять ремонт, не представили жодних документів і сказали, що обшуки проводять за неоплату електроенергії….. Сюр продовжується! Обшуки почалися і в мене, поки в Бродах! В домі моїх покійних бабусі і дідуся де зараз живуть біженці з Донецька», – написав Назарій Островський.

Нагадаємо, що у завезенні автівок під виглядом гуманітарної допомоги підозрюють відомого львівського художника Олеся Дзиндру. 30 серпня Галицький районний суд Львова обрав міру запобіжного заходу волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку та відпустив їх під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 31 серпня у Львові провели обшуки на підприємстві у волонтера Олега Яницького. Бійці поліцейського спецпідрозділу КОРД, слідчі та інші представники правоохоронних органів приїхали на підприємство, зазначивши, що обшуки не пов’язані з роботою підприємства, а з гуманітарною допомогою.

Водночас, учора, 7 вересня, до Львова прибув міністр оборони України Олексій Резніков, який вручив нагороди та почесні відзнаки львівським волонтерам, які активно допомагають Збройним силам України.

Також нагадуємо, що про волонтерство, перешкоджання з боку держави, загрози порушення кримінальних справ і засилля російської мови читайте в інтерв’ю Святослава Літинського у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!