Уперше астрономи спостерігали за загибеллю гігантської зірки в реальному часі

2474 0
Після вибуху зірка перетворилась на зорю, яка раптово збільшує свою світність у мільярди разів.
Фото: CNN

Фото: CNN

Вперше астрономи спостерігали за смертю червоної надгігантської зірки у реальному часі. Після загибелі вона перетворилася на зорю, яка збільшує свою світність у мільярди разів, передає CNN. 

Вперше зорю виявили влітку 2020 року через велику кількість світла, що випромінював червоний надгігант. Науковці спостерігали за ним за допомогою двох телескопів на Гаваях. 

Читайте також: До Землі вперше і востаннє наблизилася комета Леонарда

Вчені вважають, що спостереження за цією зіркою подібне до спостереження за бомбою уповільненої дії. 

Астрономи спостерігали за зіркою, що за 120 мільйонів світлових років від Землі, упродовж 130 днів до її вибуху, який був дуже яскравим. Раніше вважалося, що червоні надгіганти відносно спокійні перед вибухом, адже у них не виявляли ознак сильних вивержень або світлового випромінювання. Однак ця зірка була іншою.

Зараз вчені можуть шукати яскраве випромінювання від червоних гігантів, яке може сигналізувати про їхню загибель. Це дасть зможу детально досліджувати зірки до вибуху.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!