«Приносьте їжу, бо це тільки початок». Як волонтери допомагають біженцям на вокзалі у Львові

7857 0
Львів’яни самоорганізувалися та разом з добровольцями з інших міст допомагають переселенцям.

П’ятий день українці героїчно відбивають атаки агресора. Під російськими артобстрілами та ударом ракет опинилися Харків, Київ, Чернігів, Суми, Херсон, міста у Донецькій та Луганській областях. Від куль та смерті люди тікають у більш безпечні міста, одним з яких є Львів. На головному вокзалі волонтери облаштували палатки, забезпечують їжу, медичну допомогу для переселенців. Хтось вирішує залишитися у Львові, хтось їде далі, у Польщу.

Читайте також: Тут допомагають біженцям. Неймовірні фото з Палацу мистецтв у Львові 

Волонтер «Червоного Хреста» Ростислав каже, що отримали клич і прибули на львівський вокзал, щоб надати підтримку людям, які через війну потрапили у складні життєві обставини. Львів’яни самоорганізувалися та активно допомагають, привозять теплу їжу, необхідні речі.

«Як тільки прибуває потяг, відразу більшає людей. Є багато тих, хто вибігли під час обстрілів з домівок. В них немає елементарного – засобів гігієни, теплих речей. Львівяни приїжджають, щось привезуть, ми це все надаємо. Є кілька наметів, в яких рятувальники облаштовують підігрів. В них жінки з дітьми зможуть на ніч залишатися», – розповідає волонтер.

Мешканці Львова через велику кількість переселенців самі приходять на вокзал, щоб допомогти. Волонтерка Стефанія каже, звідти допомагають людям дістатися до райадміністрацій, де їх розселяють по локаціях, де є вільні місця. З її слів, у таких пунктах є де спати, є їжа та можна випити гарячого чаю, подекуди є душ.

«Ми прийшли на вокзал індивідуально, не знаю, як інші роблять. Ми просто оцінили ситуацію, шукали можливі варіанти, бо теж до нас біженці приходили. Наприклад, вчора люди чекали тут до ранку, бо не було поїздів, і люди не мали можливості виїхати. Тому я прийшла, щоб допомогти», – додає львів’янка.

Читайте також: «Я так пишаюся народом у цій країні». Відомі світові актори, співаки та знаменитості підтримали Україну

Теплу їжу та напої привозять не тільки мешканці. Також деякі заклади громадського харчування влаштували добровільну акцію та готують харчі й доставлять її для біженців. Волонтери з кейтерингом «Добре їсти» кажуть, що дуже багато людей зголошуються допомогти розносити їжу переселенцям.

Допомагають біженцям на львівському вокзалі не лише місцеві мешканці, а й волонтери з інших міст. Серед них киянка Анна, яка приєдналася до добровольців у Львові.

«Я приїхала з Києва сюди, приєдналася до добровольців, допомагаємо людям, чим можемо. Ви знаєте, ми пишемо всім, кого знаємо у Львові, чи потрібна допомога. Дзвонили в цех, де ліплять пельмені, вареники, кажуть, вже місць немає, дуже багато людей хочуть допомогти», – каже вона.

Волонтерка з Києва попросила максимально розповідати та показувати те, що відбувається в Україні. Львів має показувати приклад єднання та згуртованості.

«Люди – це любов. Є міста, де люди не так гуртуються, тому треба бути прикладом. Приносьте їжу, бо це тільки початок. Ми також були в частині, де є добровольці, тероборона. Там теж потрібна гаряча їжа. Але все добре, ми перемагаємо», – наголошує киянка.

Як працює гуманітарний штаб для допомоги біженцям та військовим у Палаці Мистецтв на вулиці Коперника,17 читайте у матеріалі.

Юлія Осим

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!