Частину вулиці Дорошенка у Львові хочуть зробити пішохідною

4504 0
Пропонують з'єднати простір вулиці через пасаж «Плазма» з Банківською та проспектом Свободи.
Фото: Іван Станіславський/ Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/ Твоє місто

Архітектори, транспортники, студенти Львівської політехніки і мешканці середмістя запропонували своє бачення влаштування пішохідної частини вулиці Дорошенка. Її хочуть перетворити на центральну крамарську променаду. Про це журналістка Tvoemisto.tv дізналась на воркшопі «Коперника – Дорошенка – Січових Стрільців» в межах Європейського тижня мобільності.

Автори концепції вважають, що на вулиці Дорошенка дуже нераціонально використаний простір через смуги між трамвайними коліями. Там недостатня ширина тротуарів при таких жвавих пішохідному і транспортному потоках. 

Зі слів співавторки концепції Христини Чорноус, серед недоліків значне візуальне засмічення простору чорно-білими огорожами, різнотипними комерційними вивісками та електричними кабелями. Немає місць для підвезення і розвантаження товарів біля магазинів, через що часто утворюються затори, недостатня освітленість вулиці. Серйозну загрозу становлять аварійні балкони та фасади історичних будівель. 

«Оскільки на вулиці Дорошенка, на відміну від вулиць Січових Стрільців і Коперника, спостерігається комерційна активність, маю на увазі магазини, а не ресторани чи культурні заходи, і оскільки один із основних транзитних шляхів сполучає залізничний вокзал із площею Ринок та проспектом Свободи, ми взяли за основу візію центральної крамарської променади. Тобто пропонуємо перетворити цю ділянку вулиці на трамвайно-пішохідну із обмеженням автомобільного руху, створенням однорівневих тротуарів і проїжджої частини, де був би критично зменшений автотрафік, а натомість курсував громадський транспорт і був активний велорух», – пояснила вона.

Також автори концепції пропонують поділити простір на функціональні зони, замощені природним матеріалом, а проїжджу частину відділити від пішохідного руху водовідвідними жолобами без бордюрів, щоби зробити простір інклюзивним. Велорух пропонують влаштувати зі смугами для громадського транспорту і трамвайною колією.

Читайте також: Чи стануть вулиці Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців пішохідними

«Пропонуємо «розсунути» павільйони для очікування громадського транспорту у глиб лінії забудови завдяки тому, що там є сквер і триває спорудження готелю, щоби створити транзитний простір. Зупинки громадського транспорту підняти на 25 сантиметрів, щоб вони були інклюзивними і зручними для маломобільних груп населення. Також важливо замінити освітлення та розмістити тактильну навігацію», – повідомила Христина Чорноус.

Її команда пропонує інтегрувати внутрішні двори в публічний простір і з'єднати простір вулиці через пасаж «Плазма» з Банківською та проспектом Свободи.

Нагадаємо, що у Львові можуть з’явитися пішохідна студентська вулиця, центральна крамарська променада і вулиця доступного мистецтва. В межах Європейського тижня мобільності напрацьовані концепції трьох пішохідних вулиць – Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців, які 22 вересня були представлені містянам. Журналістка Tvoemisto.tv  побувала на воркшопі «Коперника – Дорошенка – Січових Стрільців» та розповіла, як саме архітектори й активісти пропонують змінити ці вулиці та чи можливі такі перевтілення у матеріалі.

Христина Гоголь
 
Візуалізація з презентації напрацювань воркшопу
 
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!